Dünyada Donald Trump tedirginliği!

Yürüttüğü hırçın seçim kampanyası ve alışılmadık çıkışlarıyla hakkında tahmin yapmayı zorlaştıran Trump’ın seçim zaferi, dünyada değişik ve tedirgin tepkilere neden oldu.

Rusya lideri Vladimir Putin, Trump’ın seçim zaferiyle ilgili ilk açıklamasında, “Trump’ın ilk açıklamaları bize ABD ve Rusya arasında ilişkileri düzeltme yönünde adımlar atılmasının mümkün olduğu umudu verdi” dedi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, ortak bir mektupla ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ı kutladı. Mektupta, Avrupa Birliği (AB) ve ABD’nin “özgürlükler, insan hakları, demokrasi ve piyasa ekonomisine olan inancıyla” ortak değerlerde buluştuğu belirtildi.

İran: Uyma zorunluluğu var

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Trump’ın ABD ile İran arasında yapılan nükleer program anlaşması karşıtı söylemlerini anımsattığı mesajında, “ABD’nin anlaşmaya uyma zorunluluğu olduğunu” söyledi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de, “İran ve Amerika’nın siyasi ilişkileri yok ama gelecekteki ABD Başkanı’nın nükleer anlaşmadaki karşılıklı zorunluluklarına uyma görevini yerine getirmesini ve uluslararası toplumun bunu ABD’den istemesini bekliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bu tercihi hayra yormak istiyorum” derken; Başbakan Binali Yıldırım ise Trump’a Fethullah Gülen’in iadesi çağrısı yaptı.

Sağcılar memnun

Avrupalı aşırı sağcı politikacılar Donald Trump’ın seçim zaferini kutladı. Hollandalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Geert Wilders, “Zaferin tarihi ve hepimiz için” derken, Fransız Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen de “Trump’a ve özgür Amerika halkına tebrikler” mesajını paylaştı.

Corbyn: Yanlış tercih

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Trump’ın seçim zaferini “küresel bir uyarı” diye tanımladı. Corbyn açıklamasında, “Trump’ın Amerika’nın karşılaştığı büyük sorunlara önerdiği çözümler ve bölücü söylemi açıkça yanlış” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

 

 

EN SON EKLENENLER