‘Yandaş yazar darbeyi 3 ay önce biliyordu’

Gazeteci Ahmet Şık Cumhuriyet gazetesine yapılan susturma operasyonu sonrası ‘Yeni Türkiye gazeteciliği’ kavramı üzerine bir yazı kaleme aldı.

Ahmet Şık yazısının bir bölümünde, Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un, darbeyi üç ay önce haber veren iki yazıya imza attığını duyurdu. Ayrıca Uğur’un yazılarında hükümetin de hazırlıkları bildiği ifade edilmiş.

Ahmet Şık’ın yazısındaki ilgili bölüm şu şekilde:

Bir suçlama gerekçesi olarak subliminal

Subliminal sözcüğünü kullanmamızın haklı bir nedeni var. Çünkü “bilirkişi” ve savcılık gazetenin haber ve yorumlarda kullandığı başlıklarla, yazarların da kimi yazılarıyla subliminal mesajla yayın yaparak, psikolojik harekatın bir parçası olduğu, darbe çağrısı yaptığı kanaatindeler. Benzer iddialar hapisliklerinin gerekçesi yapılan Ahmet ve Mehmet Altan kardeşler için de söylenmişti. “Bilinçaltı mesaj” diye de anılan subliminal mesajın sözlük anlamı; başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesaj. Normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanan subliminal mesajların bilinçli olarak fark edilemese de insanın bilinçaltını etkiledikleri öne sürülüyor. İnternette yazılanlara bakılırsa şu ana kadar yapılan çalışmalar, en bilinçli ve defansif kişilerin bile bu mesajları ilk bakışta yüzde 100 olarak çözemediğini ortaya koymuş. Hal bu iken ve dinciliği memleketin başına bela eden 1980 darbesini “demokrasi”, cuntanın eli kanlı liderini ressam sanan bir ülkede subliminal mesaj vermek.

FUAT UĞUR DARBEYİ ÜÇ AY ÖNCE YAZDI

Hal bu iken zorlama yorumlarla suç icat edip yöntemini de subliminal diye tarif eden “bilirkişi” ve savcılığa biraz yardımcı olalım o halde. Öyle subliminal gibi anlaşılması zor sözcükler kulanmaya da gerek yok. Örneğini vereceğimiz yazılarda açık açık darbenin olacağı anlatılıyor. Hem de aylar öncesinden. Fuat Uğur, Türkiye gazetesindeki köşesinde 15 Temmuz darbesinden 3 ay önce iki ilginç yazı kaleme aldı. Uğur’un 2 Nisan’da yayımlanan ilk yazısı, “Cemaat’in ‘Hususiler’i darbe için Ankara’da toplandı” başlığını taşıyordu. “Hususi”, düzenlenen iddianamelere ve soruşturma evraklarına yansıyan bilgilere göre Gülen Cemaati’nin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki örgütlenmesine dahil olan askerlere verilen isim. Uğur, TSK’ye darbe çağrısı yaptığını iddia ettiği ve isimlerini vermediği kimi yazarları eleştirerek başladığı yazısında darbe olacağını yazıyordu.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

EN SON EKLENENLER