Celalettin Cerrah: Ben suçluysam herkes suçlu!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasında İstanbul Eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ifade verdi. Cerrah, kendisine herhangi bir talimat ve bilgi verilmediğini savunarak, ‘Eğer sırf emniyet müdürü diye ben suçluysam, İçişleri Bakanı, Vali dahil herkes suçlanabilir, herkes yargılanabilir’ dedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in suikast ile katledilmesine ilişkin açılan ve Trabzon Emniyet, İstanbul Emniyet ve İstihbarat Daire Başkanlığı kamu görevlilerinin de yargılandığı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediliyor. Tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve tutuksuz sanıklar Celalettin Cerrah, Reşat Altay, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun ve daha önce duruşmaya katılmayan Dink cinayeti tetikçisi Ogün Samast salonda hazır bulunurken, Tamer Bülent Demirel, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Yasin Hayal, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç ve Özkan Mumcu SEGBiS aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı.

Uzun ve Özkılınç arasında tartışma

Eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun’la halen tutuklu olan eski Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç arasında tartışma yaşandı. Uzun dünkü duruşmada Özkılınç’ın raporu nedeniyle görevden alındığını ve Özkılınç’ın Gülen Cemaati üyesi olduğunu iddia etmişti. Bu iddiaya cevap veren Özkılınç, “Kendisi bunu sürekli dile getiriyor. Bu raporu ben yalnız başıma hazırlamadım. Beraber hazırladığımız müfettişler görevli hala. Biz görevden alındıktan sonra rapor hazırladık ve göreviyle ilgili bir teklif hazırlamadık” dedi. Mahkeme heyeti de Uzun’a “Ali Fuat Yılmazer, Hedef Şahıslar Programının kendisinin hazırladığını söyledi” diyerek bu konuda Uzun’dan açıklama istedi. Uzun tamimi kendisinin hazırladığını söyledi. Yılmazer, “Bu bir program ve o programla ilgili bir düzenlemedir. Ben o zaman İstihbarata Karşı Koyma (İKK) Şube müdürüydüm. Ben programı işletime soktum. Kendisi bariz yalan söylüyor. Tehditlerin kaynaklarını net bir şekilde ortaya konması için hazırladım” diye konuştu.

Cinayet günü

Daha sonra savunma yapan eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, görevini ihmal ettiği suçlamasını reddetti. Dink cinayetinden sonra Adalet ve İçişleri Bakanlarının, Ramazan Akyürek ve şube müdürleri ile toplantı yaptığını belirten Cerrah, “Akyürek bu toplantıda ne F4 raporundan ne de İstanbul’a gönderilen yazıdan bahsetmemiştir. Olaydan sonra olaylarla ilgili bilgiler gizlenmeye devam edilmiştir. Akyürek’e “elinizde bilgi var mı?” diye sordum, “yok” dedi. Sonradan elinde bilgi olduğunu öğrendik. Elimizde sadece resim olduğu için basına vererek halktan destek alınmasını söyledim” dedi. Ogün Samast’ın yakalanma sürecinde de Akyürek’in bilgi vermediğini söyledi. SamasT’ın Erhan Tuncel’in ismini vermesinin ardından onu çalıştıran Muhittin Zenit’in İstanbula çağrıldığını ifade eden Cerrah, Zenit’in gelmesinden dolayı soruşturmanın kesintiye uğradığını söyledi.

‘Benim görevim değil’ dedi

“Dink’i korumak gibi bir görevim yoktur. Eylem Trabzon sınırları içinde planlanmıştır. İstanbul’a gelen yazıdan bana hiç söz edilmedi. Koruma tedbiri alma yetkim yoktu” diyerek kendini savunan Cerrah, herhangi bir bilgi ve talimat almadığını belirterek, “Bir ihmal varsa bile bu bana değil, il koruma ve merkez koruma kuruluna aittir” dedi.

Akyürek’i suçladı

Dink’in İstanbul Valiliği’ne çağrılmasıyla ilgili olarak da bilgisinin olmadığını ileri süren Cerrah, “Eğer sırf emniyet müdürü diye ben suçluysam, İçişleri Bakanı, Vali dahil herkes suçlanabilir, herkes yargılanabilir” diye konuştu. İstanbul Valiliği’nin tehditlerden haberi olduğunu dile getiren Cerrah, “Dink aranmış ve Valilikte görüşülmüştür. Dönemin Valisi bana haber vermemiştir. Dink’e yönelik tehditler toplantılarda gündeme gelmemiştir” dedi.

‘Yorum yaparsam arkadaşlarımı suçlarım’

Cerrah savunmasının ardından sorulara yanıt verdi. Hakimin, “Dink’e yönelik kampanyada saldırıya uğrama ihtimali il asayiş toplantısında gündeme geldi mi?” sorusuna “Hayır, bu konu hiç konuşulmadı” yanıtını verdi. Cerrah soruları yanıtlarken, “10 sene sonra bütün delillere vakıfız ama o günler için yorum yaparsam yanlış olur, arkadaşlarımı suçlarım” diye konuştu. “Nokta istihbarat olmadan önlemek mümkün değildir” diyen Cerrah, canlı bomba olaylarıyla benzetme yaptı.

Duruşma aranın ardından devam ediyor.

EN SON EKLENENLER