İsveç ve Hamburg Eyalet parlamentolarından HDP ile dayanışma

Hamburg Eyalet Parlamentosu’nda grubu bulunan 5 partiden 93 milletvekili ve İsveç Parlamentosu’nda grubu bulunan 7 siyasi parti, Türkiye’de tutuklu HDP milletvekilleri, belediye başkanları ve gazetecilerle dayanışma çağrısı yaparak, tutukluların serbest bırakılmasını istedi 

Hamburg Eyalet Parlamentosu’nda grubu bulunan 5 partiden 93 milletvekili, Türkiye’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri, belediye başkanları ve gazetecilerin tutuklanmasına karşı dayanışma açıklaması yaptı. SPD (Sosyal Demokrat Parti) Yeşiller, CDU ( Hrıstiyan Demokratlar Birliği), Sol Parti ve FDP ( Liberaller) milletvekilleri tarafından destek bulan dayanışma açıklamasında, eyalet parlamentosundaki 121 milletvekilinden 93’ü imza attı. Sol Parti Eşbaşkanı Sabine Boddinghaus tarafından okunan açıklamada şunlara yer verildi: “Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 37 bin kişi tutuklandı, yüz binden fazla kişinin işine son verildi. 160 basın kuruluşu kapatıldı. Muhalif çizgideki gazeteciler tutuklama ve gözaltılarla susturulmaya çalışılmakta, hatta üniversitelerdeki bilim insanları da bu baskılara maruz kalmaktadır” denildi.

‘Tutsaklar serbest bırakılsın’

Milletvekilleri adına yapılan ortak açıklamada ise, Türkiye hükümeti ile Almanya Federal Parlamentosu ve AB Konseyi’ne çağrı yapıldı. Türkiye’den cezaevlerine işkencenin tekrar gündemde olduğu ve Erdoğan’ın idam cezasının tekrar yürürlüğe girmesinden söz ettiğinin belirtildiği açıklamada, “OHAL adı altında keyfi uygulamalar ve hukuksuzluklar sürmektedir. Türkiye’deki günden güne yoğunlaşan anti demokratik uygulamalar, AB-Türkiye arasında sürmekte olan üyelik ilişkisini ciddi anlamda tehlikeye sokmuştur. Hamburg eyalet parlamentosunun milletvekilleri olarak Türkiye’deki demokratik hak ve özgürlüklerin savunucusu, milletvekilleri, belediye başkanları ve gazetecilerle dayanışma içindeyiz. Cezaevlerindeki tüm tutuklular serbest bırakılsın. OHAL’e son verilsin. İnsan hak ve özgürlükleri başta olmak üzere, düşünce özgürlüğüne saygı gösterilsin” denildi.

‘7 siyasi partiden HDP’ye destek’

İsveç Parlamentosu bünyesindeki 7 siyasi partinin milletvekillerinden oluşan İnsan Hakları Grubu da, bir açıklama yaparak Türkiye’deki hak ihlalleri ve HDP’ye yönelik baskıları kınadı. HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklandığının hatırlatıldığı açıklamada, “İsveç Parlamentosu’nun milletvekilleri olarak HDP’li meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını ve görevlerine dönmelerini talep ediyoruz. Halkın seçtiği politikacıların tutuklanması halk iradesine ve uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırıdır” ifadeleri yer aldı. Türkiye’de iktidarın insan haklarını sınırlayarak güçlenmeye çalışmasının kendilerini kaygılandırdığını ifade eden İnsan Hakları Grubu, Türkiye’nin altına imza attığı insan haklarını koruyan sözleşmelere saygı göstermesini, demokrasi ve parlamentarizmi güçlendirmesi gerektiğini söyledi. İnsan Hakları Grubu, İsveç hükümetine de demokratik reformların yapılması, yeniden barış görüşmelerine dönülmesi için konuyu Avrupa Birliği gündemine getirmesi çağrısı yaptı.

Açıklamada Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nden Serkan Köse, Moderat Parti’den Erik Bentzboe, Liberal Parti’den Maria Weimer, Merkez Partisi’nden Kerstin Lundgren, Sol Parti’den Lotta Johnsson Fornarve, Hıristiyan Demokrat Parti’den Sofia Damm ve Çevre Partisi Yeşiller’den Annika Lillemets’in imzaları bulunuyor.

Kaynak: ANF

EN SON EKLENENLER