Muhalefete rağmen 12 yaş düzenlemesinde ısrar

Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen yeni düzenleme ile çocuğa karşı işlenen cinsel istismar suçlarında ceza artırımına gidildi, ancak kadın ve sivil toplum kuruluşlarının karşı çıktığı 12 yaş düzenlemesinde geri adım atılmadı.

Gazate Duvar’da yer alan habere göre Ceza Muhakemeleri Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda köklü değişiklik öngören tasarı TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Çocuklara karşı işlenen cinsel istismar suçlarında ceza artımı getiren düzenlemede, muhalefet ile sivil toplum örgütlerinin karşı çıktığı 12 yaş düzenlemesinde ise geri adım atılmadı.

Yeni düzenlemeye göre çocuğa yönelik cinsel istismar suçlarında 8 yıldan 15 yıla kadar, hapis cezası verilebilecek. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde ise 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde ise verilecek ceza istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak. Tasarıyla, vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlar, tutuklama yasağı kapsamından çıkarılıyor. Böylece, 2 yıla kadar hapis cezası öngörülen vücut dokunulmazlığına karşı kasten işlenen suçlarda da tutuklama kararı verilebilecek. Bu düzenleme, İstanbul’da belediye otobüsünde Abdullah Çakıroğlu adlı şahsın, Ayşegül Terzi adlı hemşireye şort giydiği için saldırmasıyla gündeme gelmişti.

ANKARA

 

 

EN SON EKLENENLER