370 derneğin kapatılama kararı uygulamaya koyuldu

İçişleri Bakanlığı tarafından dün 370 derneğin kapatılama kararı ardından hükümet Kürt Siyaseti’ne yapılan gece yarısı operasyona benzer bir yol izledi dün gece geç saatlere kadar bir çok derneği polisler mühürledi. Bugün de devam eden polis baskınlarıyla derneklerin mühürlenmesine devam ediliyor

İçişleri Bakanlığı’nın “terör örgütleriyle bağlantılı oldukları” iddiasıyla 370 derneğin faaliyetini durdurmasının ardından mühürleme işlemleri yapıldı. Olağanüstü Hal (OHAL) ile çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin 11. Maddesi ile 370 derneğin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıklayan İçişleri Bakanlığı dernek isimlerini ise açıklamadı. Kürt Siyaseti’ne yapılan gece yarısı operasyonu akıllara getiren operasyonun benzeri ile dün gece yarısı çok sayıda derneğe tebliğler yapıldı, polis baskınlarıyla mühürleme işlemleri başladı.

İstanbul’da kapatılan dernekler

İstanbul’da Bağcılar ilçesinde bulunan MED Kültür Merkezi ve İstanbul Seyri Mesel Sanat Atölyesi, TUAD, TAYAD, Gökkuşağı Kadın Derneği, Göç-Der, İkitelli Özgürlükler Derneği de kapatılanlar arasında. TAYAD’ı basan polisler, İnanç Özkeskin’i gözaltına aldı.

Gazi Mahallesi’ndeki İstanbul Demokratik Haklar Federasyonu ve Gazi Demokratik Haklar Federasyonu’nu basan polis, iki kurumu talan etti. İki dernekle bulunan tüm kitap ve dergiye el koyan polis, bilgisayarların harddisklerini söktü. Şehitlerin fotoğraflarını yırttı, üzerine yazılar yazıp, resimler çizdi. Polisin duvara ayrıca “İçeride ‘Seloş’” diye yazması dikkat çekti. Binanın girişinde “DHF” yazılarını da silen polis, derneklerde bulunan flama ve bayraklara el koydu.

Ankara kapatılan dernekler

Çağdaş Hukukçular Derneği’ni, Halkın Hukuk Bürosu’nu, Gündem Çocuk Derneği hakkında kapatma kararı çıkarıldı. Ankara’da Kürt dili üzerine çalışmalar yürüten KÜRDİ-Der kapatıldı.

İZMİR

Kapatma kararı verilen TAYD- DER, YAK-DER, Demokratik Haklar Derneği ve MKM’nin kapısı mühürlendi. İlk olarak Konak’ta bulunan TAYD-DER yetkilileri aranarak kapatılacağı bildirildi. Daha sonra derneğe gelen TEM ve maliye ekipleri sayımların ardından derneği mühürledi. Daha sonra ise Basmane’de bulunan MKM, Konak’ta bulunan Demokratik Haklar Derneği ve YAK-DER de mühürlendi.

BURSA

Panayır Kadın Dayanışma Derneği’nin faaliyetleri durduruldu. Dernek Başkanı Filiz Tali, dün akşam saat 18.00 sıralarında polisin aradığını, derneğin kapatıldığı haberini vererek kendisini derneğe çağırdıklarını söyledi. Polislerin “Gelmezseniz kapıyı kırarız” dediklerini aktaran Filiz, “Bütün evraklarımıza el koydular ve kapımıza mühür vurup gittiler” dedi.

ESKİŞEHİR

Yüzlerce dernek hakkında alınan OHAL kararı sonrasında Eskişehir Gültepe Kültür ve Dayanışma Derneği de polisler tarafından mühürlendi.

AMED

Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’nin (MEYA-DER) Amed şubesine de baskın yapıldı.  Derneğin Amed’deki binası polisler tarafından kuşatılmış durumda. Mezopotamya Hukukçular Derneği de kapatılan dernekler arasında. Faaliyetleri hakkında durdurma kararı çıkarılan 370 dernekten 47’sinin Amed’de olduğu belirtildi.

Kürt Yazarlar Derneği’ne kapatma

Merkezi Sûr ilçesinde yer alan Dicle Fırat Kültür Merkezi’nin kapısına da yine polisler tarafından mühürlendi. Hakkında kapatma kararı alınan Kürt Yazarlar Derneği yetkililerine de haber veren polisler, kapatma işlemine başlayacaklarını bildirdi. Yine kentteki Göç Edenler Bilim-Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (GÖÇ-DER) kapısı da gelen polislerce mühürlendi. Mezopotamya Hukukçular Derneği’nin (MHD) faaliyetleri de  durduruldu.

KJA polis ablukasına alındı

Kongreye Jinên Azad’ın (KJA – Özgür Kadın Kongresi) Amed’deki dernek merkezi, polis ablukasına alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Feleknas Uca, KJA’dan ve Demokratik Bölgeler Partisi’den (DBP) kadınlar ise, KJA önünde toplanarak oturma eylemi başlattı. Kadınlar, “Biz buna izin vermeyeceğiz, buradayız oturuyoruz” dedi.

Polis ekipleri kadınlara “Biz bilemeyiz, Valilik görüşün” diye karşılık verirken, Uca ise Valiliğin telefonlarına cevap vermediğini belirtti. Maliye ekipleri ve polisler derneği kapatma işlemleri için KJA’dan ayrılırken, kadınların oturma eylemi sürüyor.

MERSİN

Yayınlanan kararname ile birlikte Mersin Valiliği’ne bağlı Dernekler Müdürlüğü ve Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı polisler tarafından Akdeniz İlçesi’nde bulunan derneğin etrafında “yoğun güvenlik” önlemleri aldı. Dernek yöneticilerinin dernek binasına gelmesinin ardından derneğin faaliyetlerinin durdurulduğu bildirilerek, derneğin kapısına mühür vuruldu. Mersin Mezopotamya Kültür Derneği (MKM) kapatıldı. Merkez Akdeniz İlçesi’nde bulunan dernek binası ablukaya alınırken, derneğin kapısına mühür vuruldu.

ADANA

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasının hemen ardından Adana Valiliği’nin talimatıyla Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM-DER) binası mühürlendi. Polislerin binada yaptığı aramadan sonra dernek 3 ay süreyle kapatıldı, kapısına mühür vuruldu. Çukurova Üniversitesi Demokratik Öğrenci Derneği’nin binası da polisler tarafından basıldıktan sonra mühürlendi.

ÊLİH

Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) ve Din Alimleri Derneği’nin (DADER) Êlih (Batman) şubelerine polis baskınları düzenlendi. Dernek binalarındaki çeşitli evraklar ile teknik malzemelere el koyan polisler, dernek kapılarını mühürledi. Êlih Yoksullukla Mücadele ve Kalkınma Derneği de mühürlenen dernekler arasında yer aldı.

SEMSUR

Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (MEYA-DER) Semsur (Adıyaman) Şubesi’ne giden polisler, dernek binasını mühürledi. Bakanlık kararı sonrasında Azikan Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kadın Yaşam Derneği, Pale Kültür Sanat Derneği ile Komagene Eğitim Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği’nin faaliyetleri de durduruldu.

DERSİM

Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) kapatıldı.

EN SON EKLENENLER