İklim değişir olan yoksula olur

Küresel dünyanın hakimleri tarafından yaratılan iklim değişikliği felaketi dönüp dolaşıp yine yoksulları vuruyor. Son 20 yılda iklimden kaynaklanan olayların çoğu bu ülkelerde gerçekleşti ve yüzbinlerce insanın yaşamına mal oldu

Germanwatch Küresel Risk İndeksi 2017 verilerine göre, iklim değişikliği kaynaklı afetler en çok yoksul ülkeleri etkiliyor. 1996 ile 2015 yılları arasında 11 bin  iklim kaynaklı aşırı iklim olayları meydana geldi, olaylarda 530 bin kişi hayatını kaybetti.

Fas’ın başkenti Marekeş’te süren İklim Zirvesi’nde Germanwatch Küresel Risk İndeksi 2017 açıklandı. İndekste yer alan verilere göre dünya çapında 1996 ile 2015 yılları arasında 11 bin iklim kaynaklı aşırı iklim olayları meydana geldi. Bu olaylarda 530 bin kişi hayatını kaybetti. Olaylar 3,3 trilyon dolarlık  hasara yol açtı.

En çok Afrika’da

Küresel İklim İndeksi’ne göre 2015 yılında en çok yağış, sel ve toprak kayması yaşandı. Hava olayları en çok Afrika’yı vurdu. Bu yıl İklim Zirvesi’nin yapıldığı Afrika kıtası 2015 yılı boyunca sellere maruz kaldı. Aşırı hava olaylarından en çok etkilenen ilk 10 ülkeden dördü Afrika kıtasında yer alıyor: Mozambik (1.) , Malawi (3.) , Gana ve Madagaskar (iki ülke de 8.). Raporun incelediği dönemde en çok hasar gören ülkeler ise Honduras, Myammar ve Haiti. Zirve’de konuşan GermanWatch’tan Sönke Kreft şunları söyledi: “Küresel düzeydeki aşırı hava olaylarının 20 yıllık analizi, iklim kaynaklı afetlerin dağılımının adil olmadığını da ortaya koyuyor. Aşırı hava olaylarından etkilenen ilk 10 ülkenin 9’u az gelişmiş ve düşük gelirli ülkelerden. Bu ülkeler aynı zamanda düşük emisyonlu ülkeler ve iklim değişikliğinde en az rolü olan coğrafyalar.”

Türkiye de etkilendi

Rapora göre Türkiye’de 1996 2015 yılları arasında aşırı iklim olayları 347 bin dolar hasara sebep oldu. Konuyla ilgili konuşan Ekoloji Kolektifi’nden Cem Gündoğan, şunları söyledi: “Raporda Türkiye henüz inanılmaz etkilenmiş gözükmüyor. Bu çok normal çünkü etkilenen ükelerin hepsi okyanus kıyısındaki ülkeler. Ancak Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye aşırı iklim olaylarının yıkıcı etkisini asıl bundan sonra yani 2020-2030’dan sonra yaşayacak.”

HABER MERKEZİ

 

 

EN SON EKLENENLER