Bitkiler bile tepki veriyor

Yapılan güncel araştırmalara göre, değişikliğe ayak uyduran bitkiler, atmosferdeki karbondioksit artış hızını düşürüyor. İkinci Dünya Savaşı ve sonrası yaşanan küresel endüstrileşme ve insan kaynaklı CO2 salınımındaki artış, bitkilerin de kendi potansiyellerini farketmelerini sağladı. Son 50 yılda okyanus ve bitki kaynaklı CO2 emilimi iki kart arttı. Şu an saldığımız CO2’nin yüzde 45’ini okyanus ve bitkiler bertaraf ediyor.

Yeni bir araştırma, yeni bin yılın ilk yıllarında bitkilerin vitesi artırdığını ortaya koyuyor. 2002 ile 2014 yılları arasını kapsayan araştırma, bu dönemde artan CO2 salınımına adapte olan yeşil bitkilerin CO2 emilim oranlarını yüzde 20 artırdıklarını iddia ediyor.

Dünya genelinde bitki nüfusunda ve yeşil alanlarda da bir artış söz konusu. Araştırma sonuçları bu artışın ikincil bir neden olduğunu, asıl nedenin var olan bitkilerde artan CO2’ye bağlı verim artışı olduğunu ortaya koyuyor. CO2 arttıkça bitkiler de onu daha hızlı tüketmeye ve gelişmeye başlıyor.

İkinci bir faktör: 1998’den sonra sıcaklık artışlarında görülen yavaşlama bitkilerin solunumunu etkiliyor ve bitkiler daha az CO2 salarak solunum yapıyor.

HABER MERKEZİ

 

 

EN SON EKLENENLER