BM Özel Raportörü HDP ile görüşecek

BM Düşence ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Türkiye’ye geldi. Kaye, eşbaşkanları ve milletvekilleri tutuklanan HDP’li yetkililerle de bir araya gelecek

Birleşmiş Milletler (BM) Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, bir dizi görüşme gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye geldi. 18 Kasım tarihine kadar İstanbul, Ankara ve Amed’te bir dizi görüşme gerçekleştirecek olan Kaye, geçtiğimiz gün eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile de görüşerek, son dönemlerde yaşanan gelişmelerle ilgili kendilerinden bilgi alacak. Çok sayıda insan hakları ve sivil toplum kuruluşları temsilcisiyle de bir araya gelecek olan Kaye, ayrıca Adalet Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli düzeyde devlet yetkilileriyle de birer görüşme gerçekleştirecek.

Ziyarete ilişkin kısa bir açıklama yapan Kaye, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sürecinde birçok insanın haklı olarak darbeyi sert dille eleştirdiğini ama gerek darbe öncesi ve gerekse de sonrası özellikle gazeteci, akademisyen ve farklı düşüncelere sahip insanlara yönelik baskıların ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. En son BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü’nün Türkiye’ye 1996 yılında geldiğini hatırlatan Kaye, birinci elden alacağı bilgiler ışığında BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunmak için raporunu hazırlayacağını kaydetti. Kaye, ayrıca ziyaretle ilgili Cuma günü Ankara’da bir de bir basın toplantısı düzenleyecek.

EN SON EKLENENLER