Öğrenciler: Kayyum rektör istemiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan tarafından seçimlere dahi girmeyen Prof.Dr. Mehmet  Özkan’ın atanmasını oturma eylemi yaparak protesto etti. Seçilen Rektör Gülay Barboros ise özgürlükçü çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla sürdürdüğü üniversiteye ve akademik hayatına veda ettiğini açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından seçimlere dahi girmeyen Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın rektör olarak atanmasını oturma eylemi yaparak protesto etti. Seçilen Rektör Gülay Barbarosoğlu ise özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla sürdürdüğü üniversiteye ve akademik hayatına veda ettiğini açıkladı
oğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından rektörlük seçimlerine dahi katılmayan Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın rektör olarak atanmasını oturma eylemi yaparak protesto etti. Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüsü’nde toplanan öğrenciler, rektörlük önünde oturma eylemi yaparak, “Kayyum Rektör istemiyoruz”, “Mehmed Özkan Rektörümüz değildir” sloganları attı. Eyleme katılan öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi’nin özgürlükçü geleneğine sahip çıkacaklarını belirterek, “12 Temmuz Rektörlük seçimlerimizde yüzde 86 oyla Barbarosoğlu hocamız rektör seçildi. Ancak rektörümüz atanmadı. Bunun yerine başka bir rektör atandı. Bu durumu protesto etmek için rektörlük önünde oturma eylemi başlattık. Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri olarak öğrencisi ile akademisyeni ile üniversitemizin özgürlükçü geleneğine ve özerkliğine sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Seçilmiş rektör veda etti

Boğaziçi Üniversitesi rektörlük seçiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından göreve atanmayan Prof. Dr. Barbarosoğlu ise veda mesajı yayınladı. Üniversiteye veda ettiğini ve akademik hayatını noktaladığını belirten Barbarosoğlu mesajında şu ifadelere yer verdi: “5 Ağustos 2012 tarihinden itibaren büyük gurur, mutluluk ve heyecanla sürdürdüğüm rektörlük görevimin sonuna gelmiş bulunuyorum. Ülkemizde olduğu kadar uluslararası alanda da birçok başarıya imza atan, özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla üniversitemizi akademik ve bilimsel alanda daha da yukarılara taşıyan, birlikte görev yaptığım tüm arkadaşlarıma, destek veren tüm öğretim üyelerimize, çalışanlarımıza ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.”

‘Görünüşte demokratik’ rektörler

Üniversitenin mevcut rektörü Prof. Dr. Barbarosoğlu, 12 Temmuz tarihinde yapılan seçimde, oyların yüzde 86’sını alarak üniversite tarihinin rekorunu kırmıştı. 18 Ekim tarihinde ‘Akademik Yıl’ açılış töreninde konuşan Tayyip Erdoğan, ‘görünüşte demokratik’ olarak tanımladığı rektörlük seçimlerinin üniversitelerde ‘gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları’ artıran bir işleve büründüğünü savunarak şunları söylemişti: “Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.” 29 Ekim gecesi Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı KHK’yle devlet ve vakıf üniversitelerinde rektörlük seçimleri kaldırılarak, rektör atama yetkisi cumhurbaşkanına verilmişti.

EN SON EKLENENLER