‘Sanatın gücü kanun yapanlardan güçlü’

İçişleri Bakanlığı’nın kapattığı dernekler arasında yer alan Kürt kültür sanat merkezlerinin çalışanları, sanatın gücünün kanun yapanlardan daha güçlü olduğu mesajını verdi. Çalışmalarını sürdüreceklerini belirten çalışanlar, sanatlarını sokaklara taşıracaklarını kaydetti

İçişleri Bakanlığı’nın OHAL Kanunu 11. Maddesi kapsamında kapattığı 370 dernek ve kurumun arasında Mezopotamya Kültür ve Sanat Merkezi (MKM), Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırma Vakfı (BEKSAV) Med Kültür Sanat, Arzela Kültür Merkezi ve Seyri Mesel gibi kültür çalışması yürüten kurumlar da bulunuyor. Kapatılan kültür kurumları karara tepki göstererek, sanatın gücünün yasaları koyanlardan daha güçlü olduğunu ifade etti. AKP’nin kendi ideolojik hakimiyetini kurmak için kurumları kapattığını kaydeden BEKSAV Koordinatörü Şahin Tümüklü, “Mücadeleyi tamamen gerileştirip, kendi doğrultusunda hapsetmeye çalışıyor. Tabi biz bunun karşısında OHAL’e, faşizme karşı direnenler olarak bu kurumların yanındayız. Kapımız her zaman onlara açık” dedi. Mücadelelerinin bir mekan ve alanla sınırlı olmadığını ifade eden Tümüklü, bu tür uygulamalarla mücadelelerinin bitmeyeceğini vurguladı.

Sanat her yerde

Kurumlarının kapısına mühür vurulan Med Kültür ve Sanat Merkezi çalışanı Evînên Rêzan, “Sanatın gücünden korkanlar kültür sanat derneğini kapatırlar ve bunu biliyorlar ki kalemin ve sanatın gücü kanun yapanlardan daha güçlüdür. Bunu bilsinler biz sazımızı ve sözümüzü her yerden söyler, sanatımızı yaparız. İllaki bir dört duvar gerekmez. Sanat her yerde” diye konuştu.

Kürt düşmanlığı mühürle tescillendi

Kısa bir süre önce siyasi iktidarın siyasi alanlara yönelik bir soykırım başlattığını ifade eden Arzela Kültür ve Sanat Merkezi çalışanı Devrim Çelik ise bir toplumu ayakta tutan şeyin o toplumun kültürü ve sanatı olduğuna dikkat çekti. Çelik, “Kürt düşmanlığı mühürle bir kez daha tescillendi. Kürt kokan, kültür ve sanat kokan ne varsa bu ülkede Kültür adına, Kürt kültürü adına bir bütünen hedef alınmaktadır” diyerek çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Sanatımızı sokaklarda sürdüreceğiz

Kapatılmalara tepki gösteren MKM’nin tiyatro oyuncusu Xecê Katar, “Kurumumuz kapanabilir ama biz içinden geldiğimiz halk ile birlikte sokaklarda, evlerde halkın olduğu her yerde sanatımızı icra etmeye devam edeceğiz” dedi. MKM’nin Amed’den İstanbul’a, İzmir’den Mersin’e 25 yıllık bir kültür sanat yolu çizdiğini ve çizmeye devam ettiğini dile getiren Katar, “MKM kültürü, dili, yaşamı ve kimliğiyle kendini var eden ve mücadele eden kurumumuzdur. Kapatılmalar aslında Kürt sanatına yöneliktir” şeklinde belirtti.

Şarkılarımız sokaklara taşacak

MKM’de çalışan sanatçıların 90’ları yaşayarak metropole göç eden insanlar olduğunu hatırlatan Katar, “Kurumlarımız kapanabilir ama biz halkın içinden gelen sanatçılar olarak bundan sonra sanatımızı; şarkılarımız, tiyatromuz, şiirimiz ve enstrümanlarımızla sokaklarda, evlerde, halkın içinde sürdürmeye devam edeceğiz. Bizim yerimiz halkın geldiği yerlerdir. Halkın olduğu her yerde sanatımızı sürdüreceğiz” dedi.

‘Evlerimizi yıkanlar Dicle Fırat’ı kapattı’

Sûr’daki tek kültür sanat merkezi olan Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği de, OHAL kapsamında kapatılan dernekler arasında. 2003’ten bu yana faaliyet yürüten Dicle Fırat Kültür Sanat Derneği, Kürt kültürü ve sanatı konusunda önemli çalışmalara imza attı. Çok sayıda öğrencisi de bulunan derneğin en önemli özelliklerinden biri de 2 Aralık 2015’te başlayan ve hala mahallede süren “sokağa çıkma yasağı” boyunca faaliyetlerine ara vermemesi. Dernek çalışanları, Sûr halkıyla birlikte birçok etkinlik gerçekleştirirken, abluka döneminde de kapılarını hiç kapatmadı. Dicle Fırat’ta eğitim gören Sûrlu çocuklar, hala yasak altında kalan evlerini örnek vererek “Bizi evimizden attılar. Şimdi de evimiz bellediğimiz yeri bizden aldılar. Sonra da evimizin üstüne bir merkez kurup bizi oraya çağıracaklar. Biz buranın açılmasını istiyoruz. Buraya mühür vursunlar diye emek vermedik” dedi.

 

İSTANBUL /ANF

EN SON EKLENENLER