SYKP: AABK kararını gözden geçirmelidir!

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Avrupa Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada, 12 Kasım Köln Mitingi üzerinden yapılan tartışmalara ilişkin bir açıklama yapıldı. SYKP tarafından yapılan açıklamada “Bu dönemde en son ihtiyacımız ayrışmaktır!” denerek, AABK’nın kararını gözden geçirmesi çağrısında bulunuldu.

AF / Köln

SYKP Avrupa tarafından tarafından yapılan açıklama şöyle:

Bu dönemde en son ihtiyacımız ayrışmaktır!

AABK KARARINI GÖZDEN GEÇİRMELİDİR

12 Kasım 2016 günü Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun (AABK) önderliğinde Türkiye’deki faşizan gelişmelere karşı “Diktatörlüğe Hayır, Demokrasiye Evet” şiarıyla güçlü bir demokrasi mitingi örgütlendi. Elbette her eylem ve etkinlik gibi onlarca ayrı siyasal kurumu, on binlerce insanı Avrupa’nın merkezinde yan yana getiren bu organizasyonun da kimi eksikleri, sorunları vardı.

Demokratik direnişimizi daha iyiye ulaştırmak için eksiklerimizi tüm detaylarıyla tartışmak, bu süreçte en büyük ihtiyacımız olan birliğimizi pekiştirmek için zaaf ve sorunlarımızla yüzleşmek, onları aşmaya çabalamak zorundayız. Bundan kaçınmak peşi sıra dağınıklığı, başarısızlığı ve yenilgiyi getirecektir.

Parti olarak bizim de kimi eleştirilerimizin olduğu katılımcısı olduğumuz Miting’e ilişkin değerlendirme yapmak hepimizden çok elbette mitingin örgütleyicisi olan AABK’nın hakkıdır. Kurguladıkları mitingle gerçekleşen arasındaki faklara dikkat çekmek, bu farkların kaynaklarına işaret etmek hatta eleştirmek en çok da bu ateşten gömleği giyme riskini alanlarındır.

Bu çerçevede (haklı olup olmadığından bağımsız olarak) AABK’nın miting sonrasında yaptığı değerlendirmelerdeki eleştirileri tartışılabilir buluyor ve kimi noktalarına bizim de katıldığımız bu tartışmayı doğru mecralar üzerinden açık ve netçe yapmanın demokrasi mücadelesini geliştirici olacağına inanıyoruz.

Ancak, bu tartışmaları sağlıklı bir şekilde yürütmeden, karşılıklı eleştiri/özeleştiri mekanizmalarını işletmeden, bu sürecin en ağır bedelini ödeyen Kürt halkıyla yeterince empati kurmadan AABK’nın “Demokratik Güç Birlikleri”yle ilişkilerini askıya alma kararının “Diktatörlüğe karşı Demokrasi” mücadelemizi zayıflatacağına ilişkin kaygımızı AABK’yla ve demokratik kamuoyuyla paylaşmak istiyor ve kararlarını gözden geçirmelerini teklif ediyoruz.

Teklifimiz “kol kırılsın yen içinde kalsın” teklifi değildir elbette. Aksine, açık, net, yapıcı ve geliştirici bir tartışmanın geliştirilmesini çok önemli görüyoruz. Birbirine tavır beyan eden tutumların geliştirici değil, tıkayıcı ve dağıtıcı olacağı hepimizin malumu.

AABK’nın açıklamasında belirttiği gibi “Egemenler toplumları bölerek, içine nifak sokarak, birbirine karşı şeytanlaştırarak ezerek yok etmeye çalışır. Bu şeytanlaştırma, muhalif güçlerin bir araya gelmesini, bir güç olarak ortaya çıkmasını engellemiş, bunu fırsat bilen egemenler çelişkileri daha da derinleştirerek baskıyı, zulmü, sindirmeyi, korkuyu toplumun bütün kesimlerine hakim kılmıştır”.

İşte bu yüzden SYKP Avrupa olarak AABK’yı ve tartışmanın o ya da bu düzeyde muhatabı olan bütün kesimleri sağduyulu davranmaya, “Erdoğan Diktatörlüğünü” yıkmanın tek ve biricik yolu olan demokrasi güçlerinin birlikte mücadelesine “nifak sokulmasına” imkân tanıyacak açıklama, söylem ve yaklaşımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.

Başta bu önemli buluşmayı organize eden Demokratik Alevi iradesi olmak üzere, tüm demokrasi güçleri zaman geçirmeden yan yana, yüz yüze gelmeli ve sorunları tartışarak aşma, mücadeleyi büyütme, iradeyi çelikleştirme yolunu tercih etmelidir. AABK demokrasi güçlerini diktatörlüğe karşı yan yana getiren en ufak organizasyondan dahi geri çekilmek, ilişkilerini askıya almak bir yana, yapısında barındırdığı kapsayıcılıkla katılım ve etki düzeyini daha yüksek düzeye çıkarmalı, demokratik muhalefetin motor güçlerinden biri olma misyonunu yerine getirmeye devam etmelidir.

Hepimizin meydanlarda, konuşmalarımızda, yazılarımızda dile getirdiği “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” şiarı sadece bir slogan değil, gerçeğin ta kendisidir!

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Avrupa Koordinasyonu

avrupaforum

EN SON EKLENENLER