Trump’ın oyları beyazlardan ve kırsaldan

ABD’de ırkçı, cinsiyetçi, yabancı ve göçmen karşıtı kampanyası sonucu başkanlık seçimini kazanan Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump karşıtı protestolar sürüyor. Seçimden beri eylemler durmadı. New York’ta 20 bin kişi, Manhattan’daki Union Meydanı’nda toplandı. “Demokrat Parti Kongresi hesap ver. Bernie Sanders bu seçimi kazanırdı” pankartı da gözden kaçmadı. Protestocular, “Benim Başkanım değil”, “Trump’a hayır, KKK’ya hayır, Faşist ABD’ye hayır”, “Kırsal Amerika uyan” ve “Siyahların hayatı önemlidir” sloganları attı. Almanya’nın başkenti Berlin’de de yüzlerce kişi Trump’ı protesto etti.

Kimler oy verdi

Kimlerin nasıl oy kullandığı da netleşiyor. The Guardian’ın haberine göre Trump daha çok kırsal bölgelerden, Clinton ise daha çok büyük şehirlerden oy aldı. İstatistikler Trump’ın en çok beyazlardan Clinton’ın ise siyah, Latin ve Asyalılardan oy aldığını gösteriyor. Beyaz seçmenlerin %58’i Trump, %37’si Clinton dedi. Siyah seçmenlerin %88’i Clinton, %8’i Trump dedi. Kırsal bölgelerde seçmenlerin %62’si Trump’a %34’ü ise Clinton’a oy verdi. Kadınların % 54’ü Clinton, % 42’si Trump’a oy verdi. Beyaz kadınların çoğunluğu (%53’ü) Trump’a oy verdi. Erkeklerin %53’ü Trump’a oy verirken, %41’i Clinton’a oy verdi. 18-29 yaş arasındaki seçmenlerin %55’i Clinton’a oy verirken %37’si Trump’a oy verdi. 30-44 yaşları arasındaki seçmenlerin %50’si Clinton’a, %42’si ise Trump’a oy verdi. 45 yaş üstü seçmenlerin %53’ü Trump’a oy verirken, 45-64 yaş arası seçmenlerin %44’ü ve 65 yaş üstü seçmenlerin %45’i Clinton’a oy verdi. Latin ve Asyalı seçmenler ise Clinton’a destek verdi. Her iki grubun %65’i Clinton’ı desteklerken %29’u Trump’ı destekledi.

Clinton FBI’ı suçladı

Clinton, yenilgisinden dolayı FBI Direktörü James Comey’i sorumlu tuttu. Comey’i, ABD Kongre’sine e-posta soruşturması için mektup göndermesi kayıp gerekçisi yapıldı.

WASHINGTON

EN SON EKLENENLER