Bilgen: Bu ayıp Türkiye’ye yeter

Kürt siyasetine yapılan darbe ile eşbaşkanları ve milletvekilleri tutuklanan HDP’nin bu haftaki grup toplantısına ziyaretçilerin girişi engellendi. Engellemeye tepki gösteren Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, salonu basın çalışanlarına göstererek, ‘Bu ayıp Türkiye’ye yeter’ dedi

Meclis’te her Salı günü siyasi partilerin gerçekleştirdiği grup toplantılarına ziyaretçiler katılırken, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) engel getirildi. AKP, MHP ve CHP’nin grup toplantısına katılacak ziyaretçilere herhangi bir engelleme olmazken, HDP’nin grup toplantısına katılacak partililere engel konuldu. Ziyaretçilere ve HDP’ye engellemeye dair herhangi bir bildirim yapılmazken, engellenen kişilerin geçtiğimiz haftaki toplantıya katılan ziyaretçiler olduğu öğrenildi. Söz konusu engellemenin geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda eşbaşkanların ve milletvekillerinin tutuklanmasının protesto edilmesi nedeniyle yapıldığı iddia ediliyor. HDP’nin bu haftaki grup toplantısına İçişleri Bakanlığı’nca kapılarına mühür vurulan derneklerin temsilcileri davet edilmişti.

Demirtaş’ın mesajına da engel

Ziyaretçilerin katılımının engellendiği Meclis grubunda konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, gündemdeki konuları değerlendirdi. Bilgen kürsüye çıkmadan önce divan adına Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, ziyaretçilere dönük geliştirilen engellemeye tepki gösterdi. Demirel, bakanlıkça kapatılan derneklerin temsilcilerinin de bu engellemeden dolayı toplantıya katılmadığını belirterek, “Akşama kadar millet deyip duranlar, milletin Meclis’ine milletin girişini engelliyorlar” dedi. Demirel, tutuklu Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ın bugün grup toplantısına ulaştırılmak için gönderilen mesajının cezaevi yönetimi tarından engellendiğini kaydetti.

Ziyaretçi engeline tepki

Daha sonra konuşan Bilgen, ilk olarak salonu göstererek, bu ayıbın Türkiye’ye yeteceğini ifade etti. “Sanıyorlar ki eş genel başkanımızın mesajı ulaşmazsa bu parti grup toplantısını yapamaz” diyen Bilgen, tek bir milletvekilleri kalsa bile gerçekleri halka ulaştırmaya devam edeceklerini söyledi. Ziyaretçilerin girişine yasak getirilmesine tepki gösteren Bilgen, “Az önce iktidar partisinin grubunda her türlü slogan var ama herhangi bir engelleme yoktu. Bu keyfi uygulamaları devam ettirin bakalım kim kaybedecek. Ama şunu net biliyoruz, ülke kaybediyor siz kaybediyorsunuz. Eğer bugün ben kürsüden konuşuyorsam, eşbaşkanımız konuşamıyorsa bu suçun sorumluluğu bu ülkeyi yönetenlere aittir. Dün avukat görüşü yapıldı ve Sayın Demirtaş’ın mesajının avukat yoluyla değil posta yoluyla gönderileceği ifade edildi ama bu da gerçekleşmedi” dedi.

‘Milletvekilleri tutuklu yargılanamaz’

Tutuklanan milletvekillerine tecrit uygulanmasının kabul edilemeyeceğini belirten Bilgen, “Herkes hatırlayacak yine bu Meclis’in bazı milletvekilleri cezaevindeyken Anayasa Mahkemesi tutukluluklarla ilgili çok net bir karar verdi. Milletvekillerinin tutuklu yargılanamayacağı kararı bugün de geçerliliğini koruyor. Dolayısıyla bugünkü durum Anayasa Mahkemesi’nin yok sayılmasıdır. Kararın görmezden gelinmesidir” diye konuştu.

‘Eşbaşkanların mesajından korkuyorlar’

İktidarın eşbaşkanların mesajından korktuğunu ifade eden Bilgen, “Onların posterlerinin asılmasına dahi yasak kararı getiriyorlar. Nasıl bir ülke istediklerini, bizi yaşatmak istediklerini vaat ettiklerini Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili aldıkları karar göstermeye yetiyor. Gerginlik olmasın diye akademisyenler kendi rektörlerini seçerse gerginlik çıkar diye rektör atandı. Bu rektör seçimlere girmemiş bir isim ve bir AKP’linin kardeşi çıktı” ifadelerini kullandı.

‘Ensar rezaletini örtmek için kapattılar’

Kapatılan sivil toplum örgütlerinin grup toplantısına girmesine izin verilmesiğine dikkat çeken Bilgen, şunları söyledi: “Çok zor şartlarda fedakarca çalışmış derneklerin kapılarına kilit vuruldu. Onların bu kürsüden seslerini duyurmalarının önüne geçildi. Kapısına kilit vurulan derneklerden neden kapatıldığını bilmeyen dernekler var. Hiçbir şikayet yok ama yüzlerce derneğin kapısına mühür vuruldu. İçlerinde yardım dernekleri, çocuk dernekleri var. İstiyorlar ki herkes onların kapılarında dilenci olsun. Ama belli ki bu Karaman’daki, Adıyaman’daki rezaleti örtmek için bu alanda çalışan derneklerden mahrum etmek istiyorlar. Bu ülkede Ensar gibi birinci dereceden ailelere ait kuruluşlar dışında hiçbir sivil toplum örgütüne yaşama hakkı, çalışma hakkı tanıyamayacaklar. Cumhurbaşkanı ‘OHAL sorun olmuyor, herkes işine gücüne gidiyor’ diyor. Ama on binlerce insanın gidebilecekleri bir iş yerleri yok. Hastalar doktorsuz, öğrenciler öğretmensiz kaldı. Bunun vebali de Cumhurbaşkanı’na gider”

‘Şirnex’te sokak kalmadı’

Şirnex’te (Şırnak) “sokağa çıkma yasağı”nın kısmi olarak kaldırılmasına da değinen Bilgen, havuz medyasının “Şırnak’ta sokağa çıkma yasağı bitti, insanlar evlerine giriyor” haberlerini hatırlatarak, “ama Şırnak’ta sokak kalmadı, girilecek ev kalmadı. Şırnak’ın 3’te 2’si yok edildi. İnsanların enkazın altında eşyalarını çıkarmasın diye hafriyat dahi şirketler aracılığıyla çıkarıldı. Şırnak diz çökmeyecek, boyun eğmeyecek. Ama Şırnak halkı yaralarını saracaktır, siz sadece gölge etmeyin yeter” dedi.

CHP’ye By Lock çağrısı

CHP’ye “Elinizde By Lock kullananların kimlerin isimleri varsa çıkıp açıklayın” çağrısı yapan Bilgen, “Bir kullanıcılar var bir de satıcılar var ama satıcıların durumu daha vahim. Belli ki kaset siyasetinin bir parçası olmuşlar onun yüzünden isimlerimiz açıklanırsa ne olur deyip partimize saldırıyorlar. İçişleri Bakanı 2009 yılında ‘Erdoğan’a gününü göstereceğiz, AKP’den insanlarımızı kurtaracağız.’ diyor ama bugün ‘Erdoğan ebedi liderimizdir’ diyor. Yağcılıkta sınır tanımayanlar her devirde kılıçlarını keskin sallarlar ama kendi suçun bastırmak için siyaset yapanların sonu hiç iyi olmadı” şeklinde konuştu.

Seyit Rıza’yı andı

İdam edilişinin yıl dönümünde Seyit Rıza’yı anan Bilgen, “Bize yaşattıklarınız, yalanlarınız bize ders oldu ama boğun eğmeyişimiz de size dert olsun. Bu manzarada konuşmak zorunda kalmışsam, bu sıralarda tek bir milletvekilimiz, tek bir halkımız, seçmenimiz yoksa bu ayıp sizindir. Eşbaşkanlarımızı ve milletvekillerimizi bir an önce olmaları gereken yerde burada görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ANKARA

EN SON EKLENENLER