Futbol takımından göğüs reklamı yerine uyarı: Nükleeri durdurun

ÖZGÜR GÜRBÜZ

Fukuşima sonrası nükleer enerjiden vazgeçme kararını hızlandıran ve beş yıl içinde ülkedeki 17 nükleer reaktörden dokuzunu kapatan Almanya’da nükleer karşıtı eylemler halkın büyük desteğiyle gerçekleşiyor. Bunun son örneği de Aachen takımının Belçika’daki Tihange Nükleer Santralı’nın kapatılması için forma reklamları yerine “Thinage’ı durdur” yazısı ve nükleer karşıtı hareketin kullandığı radyasyon işaretleriyle maça çıkması oldu. Bölgesel ligde mücadele eden AAchen’in rakibi Köln’ün ikinci takımı da nükleer karşıtı eyleme destek için aynı sloganları taşıyan bir forma giydi.

Almanya’nın Aachen kentine yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Tihange Nükleer Santralı, sık sık arıza yapması ve yaşlanması nedeniyle bölge ülkelerin kâbusu oldu.

Reaktörlerde çatlaklar
Belçika’daki Tihange nükleer santralı üç reaktörden oluşuyor ve en yaşlısı 41 en genci 31 yaşında. 2012 yılında reaktörlerde çatlaklar ortaya çıkmış, bu yüzden de santraller uzun süre kapalı kalmıştı. Bakımdan sonra yeniden açılan reaktörler bu defa da yangın ve arızalar nedeniyle sık sık durmuş ve tepki toplamıştı.

Sabotaj iddialarıyla da gündeme gelen nükleer santrallerin, IŞİD’in hedefleri arasında olduğu da ortaya çıkmıştı. Bu yılın Nisan ayında Almanya, Belçika’dan Tihange ve yine sorunlar yaşayan Doel nükleer santrallarındaki reaktörlerden ikisini kapatmasını istemiş, Belçika ise reaktörlerinin en üst düzey güvenlik standartlarını sağladıklarını söyleyerek öneriyi kabul etmemişti.

‘2022’de nükleersiz’
Almanya’da Fukuşima sonrası günlerce nükleer karşıtı gösteriler yapılmış, Merkel hükümeti de Yeşiller ve Sosyal Demokrat koalisyon zamanında alınan nükleer enerjiden çıkış kararını hızlandırmıştı. Almanya’da şu anda çalışır durumda sekiz nükleer reaktör kaldı ve hepsi 2022 yılı sonuna kadar kapatılacak. Almanya, 2050 yılına gelindiğinde elektrik ihtiyacının yüzde 80’ini güneş, rüzgar, biyokütle ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı planlıyor. 2015 sonunda yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payı Almanya’da yüzde 33’e ulaştı.

EN SON EKLENENLER