Şengal’de ilk aşama tamamlandı

Musul’a yönelik kurtarma harekatı sürerken, YBŞ ve YJŞ güçlerinin Şengal köyleri için başlattığı harekat sırasında çok sayıda köy kurtarıldı. Hala çetecilerin işgali altında bulunan köyler var. Êzidî kadınlarının ve annelerinin bir daha acı çekmemesi için yeni dalga bekleniyor

Şengal’de Êzidî Kadınları İntikam Hamlesi adıyla başlatılan operasyonun birinci hamlesi tamamlandı. YBŞ ve YJŞ, Şengal’in bütün köyleri ve çetelerin elinde bulunan Ezidî kadın ve çocukların tamamının kurtarılana kadar mücadelenin devam edeceği mesajını paylaştı. RojNews haberine göre Şengal Kadın Birlikleri Komutanlığı ve Şengal Direniş Birlikleri, Êzidî Kadınları İntikam Hamlesi hakkında yazılı açıklama yaptı. Şengal’in Sewra Köyü’nde çatışmalar yaşanırken yapılan açıklamada YBŞ ve YJŞ’nin başlattığı operasyonun birinci hamlesi 3’üncü gününde başarıyla tamamlandığı kaydedildi. Komutanlık, YJŞ ve YBŞ olarak Êzidî Kadınları İntikam Hamlesi adıyla Êzidxan’ın köylerini kurtarma operasyonu başlattıklarını hatırlatarak, “Êzidxan savaşçıları olarak amacımız onurumuzu ve topraklarımızı korumak ve kurtarmaktır” diye kaydetti.

3 Ağustos 2014’te Şengal merkezi ve köylerinin işgal edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “O günlerde hiçbir güç ya da devlet Êzidîlere sahip çıkmadı. Özsavunma esası üzerinden kendi gücümüzü kurduk ve Êzidî kadınlarının ve annelerinin bir daha acı çekmemesi ve yaralarının sarılması için Êzidxan kızları olarak özgün birliklerimizi kurduk. Şengal’in ve birçok köyünün kurtarılmasında da büyük rol oynadık. Ama hala da birçok köy ve esirimiz çetelerin elinde” denildi.

Mayınlar temizleniyor

Êzidxan köylerini kurtarmayı amaçlayan operasyonun birkaç aşamadan oluştuğunun kaydedildiği açıklama şöyle devam etti: “İlk aşaması Sikiniye, Heyale ve Geliye Şilo (Şilo Vadisi) ile Sewra köyleri arasındaki üçgeni kurtarmaktı. Bu bölge bizler açısında çok önemli. Çünkü bu alanın alınmasıyla çetelerin Şengal Dağı’yla bağlantısı kesilmekte ve Şengal ile Mediban arasındaki hat açılmaktadır. Birinci hamlede buraların kurtarılması ve güvenliğinin sağlanması esas alındı. Şimdi bu bölgeler kurtarılmış ve YJŞ ve YBŞ güçleri olarak halkımızın güvenli bir şekilde bu alanlara gelebilmesi için çetelerin döşedikleri mayınları temizliyoruz. Birinci aşama için hedeflediğimiz köyler özgürleştirildi ve hamlenin birinci aşamasının tamamlandığını söyleyebiliriz. Kurtardığımız bölgelerde mevzilerimizi hazırlıyoruz ve böylece buraların tekrar çetelerin eline geçmemesi için tedbir alıyoruz. Operasyonlarımız ve savaşımız devam edecek. Bütün köyler ile Êzidî çocuk ve kadınlarının tamamı özgürleştirilene kadar mücadelemiz devam edecek.”

Destek açıklaması

YPJ Resmi Sözcüsü Nesrîn Ebdullah, YJŞ güçlerinin öncülüğünde başlatılan Êzidî Kadınları İntikam Hamlesi’ni desteklediklerini açıklayarak, “2014 yılının Ağustos ayında Şengal’deki yoldaşlarımıza tarihi bir görev olarak destek olduk. Şimdi de YJŞ güçleriyle birlikte, beraber mücadele yürütmek için hazırız… Özelikle Reqqalı kadınlar için başlattığımız hamleyle birlikte YJŞ güçlerinin başlattığı bu hamle büyük bir değer taşımakta ve Kürt kadının aynı çizgi ve amaç üzerinde hareket ettiğini göstermektedir” dedi.

EN SON EKLENENLER