Ümmühan Nine HES’çilere direniyor

Isparta’nın Darıbükü Köyü yakınlarında inşa edilen baraj ve HES nedeniyle mağdur olan 75 yaşındaki Ümmühan Uysal, sular altına gömülmek üzere olan evi için EPDK’ye karşı dava açtı

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde, Yukarı Köprüçay Havzası’nda “acele kamulaştırma” kararı ile inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesi nedeniyle bölgede bulunan birçok yurttaşın evi sulara gömüldü. Kamulaştırma işlemleri sonuçlanmadan su tutma işlemine başlanması sonucu Darıbükü Köyü de, tamamen yok olmak üzere. Baraj projesi için evine el konulan 75 yaşındaki Ümmühan Uysal, acele kamulaştırma kararının iptali için DSİ ve Enerji Piyasa Düzenleme Kurumu’na (EPDK) karşı dava açtı.

Avukatı Aynur Rüzgâr Gökçe aracılığı ile DSİ Genel Müdürlüğü’ne bir ihtarname göndererek, dava sonuçlanıncaya kadar su tutma işleminin durdurulmasını isteyen Uysal, evini terketmemek için ise EPDK’ye karşı açtığı davada kamulaştırma kararının iptalini talep etti.
Ancak dava süreci sonuçlanmadan Uysal’ın evini boşaltması istendiğini belirten Avukat Aynur Rüzgâr Gökçe, Kasımlar Barajı ve HES projesi için EPDK tarafından alınan “acele kamulaştırma” kararının iptali istemiyle Ümmühan Uysal tarafından Danıştay 6. Dairesi’nde dava açıldığını vurguladı.

Anayasal bir sorun

Darıbükü Köyü’nün sular altında kalmaya başladığının altını çizen Gökçe, bu uygulama nedeniyle Anayasa’nın da ihlal edildiğini söyledi. Gökçe, şöyle devam etti: “Su tutmaya devam edilirse köy yolu iyice su altında kalacak. Taşınma ihtimali dahi kalmayacaktır. Ayrıca müvekkilin bahçesi ve tarlası su altında kalacak, her şeyini kaybedecektir. Bu nedenle devam eden su tutma işlemi, Anayasa’nın konut ve barınma hakkını düzenleyen 57. Maddesi ve herkesin sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını düzenleyen 56. Maddesine aykırıdır.”

Giresun’da iptal edilmişti

Öte yandan Danıştay 6. Dairesi’nin geçtiğimiz yıl Giresun’un Güce ilçesinde inşa edilen Çay Regületörü ve HES projesi için aldığı karar da, Bakanlar Kurulu’nca alınan “acele kamulaştırma” kararı hukuka uygun görülmediği için iptal edilmişti. ISPARTA

EN SON EKLENENLER