Darp edilen kadınlara ‘polise mukavemet’ suçlaması

İzmir’de Kürt kadın siyasetçiler Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın Silopiya’da katledilmesini protesto ederken darp edilerek gözaltına alınan 29 kadın hakkında, ‘örgüt propagandası’ ve ‘polise mukavemet etmek’ iddialarıyla dava açıldı. Kadınların 5 yıla kadar hapsi isteniyor

Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Saylemez’i anmak ve Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın Silopiya’da (Silopi) katledilmesini İzmir’de protesto ederken gözaltına alınıp, ardından serbest bırakılan 29 kadın hakkında başlatılan soruşturma 11 ay sonra davaya dönüştü. Kadınlar hakkında açılan dava İzmir Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülmeye başlanacak.

5 yıl hapis cezası istendi

“Örgüt propagandası yapmak” ve “polise mukavemet etmek” suçlamalarıyla hazırlanan iddianamede, kadınlar hakkında TMK’nin 7/2 maddesinden 1 yıldan 5 yıla kadar, TCK’nin 265’inci maddesinden ise, 6 aydan 3 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi. Eylemde atılan “Jin jiyan azadî” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları ile katledilen kadınların fotoğraflarının taşınması da delil olarak gösterildi. Darp edilen kadınlardan 7’si hakkında ise ayrıca polisi darp ettikleri suçlamasında bulunuldu. Yaralandığı iddia edilen polislerin aldıkları darp raporu da dosyaya eklendi. Ancak olay gününe ilişkin çekilen görüntüler, iddianamede kadınlara yöneltilen bu suçlamayı tamamen yalanlar nitelikte.

Görüntülerde polis değil kadınlar darp ediliyor

Söz konusu görüntülerde, kadınların yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığı, ters kelepçe işkencesine maruz bırakıldığı ve darp edildikleri açıkça görülüyor. Aynı görüntülerde 29 kadının gözaltına alınmasının ardından, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin bulunduğu sokağa doğru giden kadınlara da polisin yeniden saldırdığı mevcut. Polisin burada kadınları “bu daha başlangıç” şeklinde tehdit ettiği de görüntülere yansırken, polisin Kürt siyasetçilerin fotoğraflarını parçaladığı görülüyor. Yargılanan kadınların, gözaltına alınırken darp edildiklerini ortaya koyan sağlık raporları da mevcut.

İzmir Alsancak’ta 9 Ocak 2016’ta Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Saylemez’i anmak ve Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın Silopiya’da katledilmesini protesto etmek isteyen İzmir Kadın Koordinasyonu aktivisti 29 kadın, gözaltına alınıp, ardından serbest bırakılmıştı.

İZMİR

EN SON EKLENENLER