Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi eski başkanı Aysel Doğan’da gözaltına alındı

Dersim’de belediye eşbaşkanları ve siyasetçilere dönük gerçekleştirilen operasyonda ömrünün 17 yılını cezaevinde geçiren Barış Grubu üyesi Aysel Doğan da gözaltına alındı.

Dersim’de sabah saatlerinde düzenlenen ev baskınlarında Barış Grubu üyesi Aysel Doğan da gözaltına alındı. Evine yapılan baskının ardından polislerce gözaltına alınan Doğan, Belediye Eşbaşkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Belediye Meclis üyesi Cemile Ataş, DİSK Dersim Şube Eşbaşkanı Şükran Yılmaz, DBP İl Eşbaşkanı Murat Polat, HDP İl Eşbaşkanı Aslan Çağ, HDP PM üyesi Ali Ekber Kaya, HDP Yöneticisi Hüseyin Dağdeviren ve Yaşar Ağın, EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale, BES Dersim Temsilcisi Musa Kılıç ve Hakan Kavut ile birlikte İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınan Doğan ve diğer isimler Emniyet’te tutulmaya devam edilirken, kent halkı ise yapılan bu gözaltıları saat 12.00’de protesto edecek.

“KCK” operasyonları kapsamında 2011 yılında tutuklanan Doğan, cezaevinde yumurtalık kanserine yakalanmış, tahliye edilmesi yönünde yapılan başvurular üzerine ise ancak 7 Mayıs 2015’te Yargıtay kararıyla serbest bırakılmıştı. Doğan, tahliye edildikten sonra dışarıda tedavisine devam ediyordu.

AYSEL DOĞAN KİMDİR?

1953 Dersim doğumlu Doğan, farklı tarihlerde olmak üzere tam 17 yıl cezaevlerinde tutukluluk yaşadı. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünden mezun olan Doğan, 1980 darbesi yıllarında tutuklandı ve iki yıl boyunca hiç mahkemeye çıkarılmadan demir parmaklıkların ardında tutuldu. 1990 Mayıs ayında bu kez Dersim’de tutuklanan Doğan, Erzincan’da 11 ay tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1991 genel seçimlerinde Dersim’de bağımsız aday oldu ve kentte en çok oyu o almasına rağmen Meclis’e gitmesine izin verilmedi.

Maruz kaldığı baskılar sonucu Doğan, o tarihten sonra Avrupa’ya iltica etti. Avrupa’ya gitse de yüreği Türkiye’de kalan Doğan, bütün yaşamı boyunca, halkının özgürlüğü ve barış için çalışmalar sürdürdü.

Avrupa’da bulunduğu dönem boyunca KNK üyeliği de yapan Doğan, 1999 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine 2. Barış Gurubu üyesi olarak Avrupa’dan gelen heyet içerisinde yer aldı. Doğan, Türkiye’ye adım attığı gibi grup üyeleriyle birlikte tutuklandı. 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu süreçte, Malatya ve Elbistan hapishanelerinde kalan Doğan, 2009 yılında cezaevinden çıkar çıkmaz, siyasi çalışmalarına devam etti. Dersim’de Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği’ni kurarak dernek bünyesinde çalışmalar yürüttü. Doğan, kurduğu dernek bünyesinde katıldığı eylem ve etkinlikler nedeniyle AKP hükümetinin başlattığı KCK operasyonunda gözaltına alınarak 28 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldığı Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nce tutuklandı.

Bir yıllık tutuklu yargılanmanın ardından 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Doğan, sağlık sorunları nedeniyle Yargıtay kararıyla tahliye edildi.

EN SON EKLENENLER