Haber alınamayan gözaltındaki yurttaşlara işkence mi yapılıyor?

Gözaltına alınan 71 kişiden haber alınamaması ailelerin kaygılarını artırıyor. Dêrik’te kayyum Muhammed Fatih Safitürk’ün yaşamını yitirdiği patlamanın ardından gözaltına alınan yurttaşların aileleri, ‘Onlara ne yaptıklarını bile bilmiyoruz’ şeklinde kaygılarını dile getirdi

Mêrdîn’in (Mardin) Dêrik ilçesinde 10 Kasım’da Hükümet Konağı’nda gerçekleşen ve Dêrik Belediyesi’ne kayyum olarak atanan kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ün yaşamını yitirdiği patlamanın ardından yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 71 kişi, aile ve avukatları ile görüştürülmüyor. Durumdan kaygılı olan aileler, “İşkence ettikleri için mi bizden saklıyorlar” şeklinde tepki gösterdi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclis (PM) üyesi Mustafa Kutlar da olayın yaşandığı gün evine yapılan baskınla gözaltına alınanlardan. Olay günü eşi Kutlar’ın sabah saat 09.00’da Kızıltepe’ye gittiğini ifade eden Medya Kutlar, patlamanın yaşandığı gün saat 14.00’da evlerinin basılarak arama yapıldığını ancak eşi evde olmadığı için polislerin geri gittiklerini söyledi. Eşinin saat 17.00’de eve gelmesi üzerine tekrar evlerine baskın yapıldığını aktaran Kutlar, 6 gündür gözaltında bulunan eşinin kimseyle görüştürülmediğini vurguladı. Kutlar, uygulamaya tepki göstererek, eşinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Kızımın eli kırık ağrıları vardı gözaltına aldılar

Hiç bir gerekçe göstermeden gözaltına alınan Rojin Aydın’ın annesi Aysel Aydın da, evlerine gelen polislerin eli kırık olan kızını hiçbir gerekçe göstermeden gözaltına aldıklarını belirtti. Aydın, “Bombanın patladığı gün Rojin elinin ağrısından duramıyordu. Sürekli uyuyordu. Uyandırmadık biz de. 2 saat geçti baktık evi bastılar. Eli kırık olan bir insan böyle bir şey nasıl yapsın?” diye sorarak, 6 gündür kızından haber alamadıklarını söyledi. Gözaltına alınanların farklı yerlere gönderildiğini avukattan öreğndiğini söyleyen anne Aydın, nereye götürüldükleri konusunda da bir bilgi edinemediklerini ifade etti. Rojin’in tedavisinin hâlâ devam ettiğini vurgulayan anne Aydın, “Rojin’in eli kırık hala, tedavi edilmesi gerekiyor. İhtiyaçları nedir, onu bile bilmiyoruz. Kızım şuan acı çekiyor ama ben onun yanına gidemiyorum” dedi.

‘Silah doğrultular’

Patlamanın hemen ertesi günü gözaltına alınan Muharrem Yesin’in ailesi de bir haftadır kendisinden haber alamıyor. Onlarca polisin evlerini ablukaya aldıktan sonra baskın yaptığını belirten anne Cahide Yesin, “Sabah saat 09.30 sıralarında evi bastılar. Bu esnada ikinci kattaydım. Aşağı indiğimde 20’ye yakın polis içeri girmişti. Silahlarını doğrultmuş, kalkanları ellerinde, etrafı arıyordu. Muharrem iş yerindeydi. Onu aradılar, iş yerinden geldi. Kıyafetlerini değiştirmesine izin vermeden alıp götürdüler oğlumu.” Ne kendileri nede avukatlarla görüştürülmeyen oğlunun akıbetini bilmediklerini dile getirerek, “Onlara ne yaptıklarını bile bilmiyoruz. İşkence ettikleri için mi bizden saklıyorlar?” diye sordu.

MÊRDÎN

EN SON EKLENENLER