Îdlib ve Halep’e operasyon

Rusya ve İran Hizbullah güçleri Îdlib, Humus ve Halep’te büyük bir operasyon başlattı. Halep’te Kerim Miyeser, Saxûr, Salihîn, Raşidîn, Kelasê ve Ferdos mahallesi’ne yapılan uçak saldırıları sonucu 7 sivil yaşamını yitirdi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkenin Akdeniz’e gönderilen tek uçak gemisi Amiral Kuznetsov’daki bombardıman uçaklarının Suriye’nin Îdlib ve Humus kentlerinde geniş operayon başlattığını ilan etti.

Haberi Suriye resmi ajansı SANA, “İdlib ve Homs Kırsallarında Geniş Çaplı Operasyon Başlatıldı” başlığıyla duyurdu. Şoygu, Suriye’ye 7 adet S-300 füze savunma sistemi konuşlandırdıklarını da açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Savunma Bakanlığı’nı Suriye’nin Tartus kentindeki donanma tesisi ve Hmeymim Üssü’ndeki Rus güçlerini havadan korumakla görevlendirdi. Rusya Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı seçilen Donald Trump da telefonda görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamada iki liderin “yapıcı işbirliği” kurmak için çalışmakta mutabık kaldığı belirtildi.

Halep’te de operasyon

ÖSO’nun Doğu Halep’i terketmesi için verilen 24 saatlik ültimatomdan sonra Rusya-İran-Hizbullah-Baas rejim güçleri, Halep’te de büyük bir saldırı başlattı. ANHA haberine göre Kerim El-Terab, El-Ezîziyê, Bustan Başa, Mealii El-Iwêca ve Bustan Qesir mahallesi’nde silahlı muhalif gruplarla rejim güçleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Rejim güçleri Kerim El-Terab Mahallesi’ndeki birçok binayı ele geçirerek bölgede ilerledi. Savaş uçakları da kentin doğusunda yer alan Kerim Miyeser, Saxûr, Salihîn, Raşidîn, Kelasê ve Ferdos Mahallesi’ne saldırdı. Saldırıda 7 sivil yaşamını yitirdi, sivillere ait yerleşim yerlerinde büyük çapta maddi hasar meydana geldi.
Rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki Hulok, Biêdîn, Heyderiyê, Înzarat, Hilwaniyê ve Henderat Mahallelerine de top atışları yaptı. Top atışlarının ardından yurttaşlara ait evlerde maddi hasar oluştu.

Savaş uçağı düştü

Suriye’ye son dönemde tek uçak gemisi Admiral Kuznetsov’u gönderen Rusya, gemideki ilk uçağı kaybetti. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye açıklarında bulunan Admiral Kuznetsov uçak kruvazöründen kalkan MiG-29’un Akdeniz’e düştüğünü açıkladı. Uçak 14 Kasım’da düştü. Pilotun paraşütle atlayarak kurtulduğu kaydedildi. Açıklamada, MiG-29’un teknik arıza yüzünden düştüğü iddia edildi. Bazı basın organlarında uçağın düşmeden önce öğle saatlerinde Halep’in güneyindeki Cebel Hus’ta bir okulu bombaladığı kaydedildi. 24 Kasım 2015 tarihinde Hatay sınırında bir Rus uçağı TSK tarafından düşürülmüştü. Bölgedeki örgütler Rus helikopterleri de düşürmüştü.

MOSKOVA

EN SON EKLENENLER