Mermer ocakları doğayı tüketiyor

HES projesinin yarattığı yıkımla gündeme gelen Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bu kez de mermer ocakları yaşamı tehdit ediyor. Şeyhler Köyü’nde içme suyu kirlenirken, Hacıahmetler Köyü’nde ise doğal yaşam ve tarım alanları yok olma tehlikesi altında

Daha önce Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin yarattığı yıkımla gündeme gelen Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bu kez de Ardıç ve Karacam ormanlarının bulunduğu bölgede onlarca mermer ve taş ocağı, ekolojik yaşama zarar veriyor. Şeyhler Köyü’nde Başaranlar isimli şirkete ait olan Mermer Ocağı nedeniyle köyün içme suyu yüzde 50 oranında kirlenirken, ocakta çalışan işçilerin kullandıkları tuvaletlerden çıkan atık suyun içme suyuna karıştığı ortaya çıktı.

Ayrıca köydeki derelere de yansıyan kirlilikten kaynaklı balıkçılıkla uğraşan köylüler artık yavru balık yetiştiremezken, ağaçlar da ocağın molozları altında kaldı. Su yollarının da büyük oranda tıkandığı bölgede, iki yıldır kirlilik içerisinde yaşamaya çalışan köy halkı bu durumu yetkililere bildirmelerine rağmen herhangi bir girişimde bulunulmuyor.

Yeni bir proje daha

Öte yandan bölgedeki Hacıahmetler Köyü’nde yeni bir mermer ocağı projesi gündeme getirildi. Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İstanbul merkezli Bej Mermer A.Ş tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağı için geçtiğimiz ay Çeveresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) nihai kararı verdi. Yaklaşık 100 hektarlık (1000 dönüm) ruhsat alanı bulunan mermer ocağı sahasında yılda toplam 300 bin metreküp üretim yapılması planlanıyor. Söz konusu projenin hayata geçmesi ile birlikte bölgedeki doğal yaşam ve tarım alanları tamamen yok olacak.

Köylü istemiyor

Hacıahmetler Köyü Muhtarı Süleyman Özcan, açılmak istenen mermer ocağına karşı olduklarını vurgulayarak, mermer ocağı açılmak istenen bölgede hem köylünün mera alanları hem de antik kalıntılar bulunduğunu söyledi. Özcan, “Köylümüz bunu istemiyor. İnsanımızın birçoğu da İstanbul’da. Oradaki köylüler projeye karşı imza toplayıp yetkililere iletti. Ancak Bakanlık gelip ‘Bu imza toplayanların köy ile bir alakası var mı?’ diye soruyor bize. Köyümüzün 750 nüfusu var. Ama biz fakir bir memleketiz. Nerede iş bulursak oraya koşuyoruz. Bu yüzden birçoğumuz İstanbul’da, gurbette” diye konuştu. ISPARTA

EN SON EKLENENLER