‘O dernekler Alevi çalıştayına neden çağrıldı?’

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, darbe girişiminden sonra çok sayıda sözde Alevi derneğinin FETÖ bağlantısı nedeniyle kapatıldığını belirterek “Bu dernek ve vakıfların Alevi toplumunda herhangi karşılığı olmadığı halde, bazıları hükümet tarafından muhatap alınarak Alevi çalıştaylarında hangi amaçla masaya çağrılmışlardır” dedi. Çamak, tartışmalara neden olan cami-cemevi projesinin son durumunu ve projeyi tasarlayanlar hakkında işlem yapılıp yapılmadığı sorusunu da gündeme getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, FETÖ ile ilişkileri oldukları gerekçesiyle kapatılan sözde Alevi derneklerinin kimler tarafından kurulduğu ve desteklendiği sorularına yanıt istedi.

“15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki OHAL sürecinde FETÖ bağlantılı olduğu belirlenen bazı sözde Alevi dernek ve vakıfları kapatılmıştır. Bu Alevi dernek ve vakıfların Alevi kimliği ve kültürüyle bağlantıları şüpheli olup hangi amaçla kuruldukları hâlâ belirsizliğini korumaktadır” diyen Hüseyin Çamak, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“-Bu dernek ve vakıfların Alevi toplumunda herhangi karşılığı olmadığı halde, bazıları hükümet tarafından muhatap alınarak Alevi çalıştaylarında hangi amaçla masaya çağrılmışlardır?”

“-15 Temmuz sonrasında kapatılan ‘Alevi’ dernek ve vakıflarının resmi olarak toplam üye sayıları kaçtır ve bu yapılanmalara öncülük edenlerin ifadeleri alınmış mıdır? Alınmışsa sorgulama ve soruşturmalar sonucunda hangi FETÖ bağlantılarına rastlanmıştır?”

“-Bu dernek ve vakıfların kurulum aşamasında ve sonrasında bazı belediyelerden ve devletin diğer resmi kurumlarından aldıkları yardımlar araştırılmış mıdır? Varsa bu tür bağlantılar ortaya çıkarılmış mıdır?”

“-Bu dernek ve vakıflara ait taşınmaz mallar var mıdır? Bu malların nasıl edinildiği tespit edilmiş midir?”

“-Bunların bazılarına bedelsiz olarak sunulan elektrik ve su gibi belediye hizmetleri incelenmiş midir? Bunlara önayak olan resmi görevliler hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?”

“-8 Eylül 2013’te temel atma törenini, dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in birlikte gerçekleştirdiği Ankara Mamak’taki ‘cami-cemevi projesi için’, ‘paralel sermaye’ iddiaları üzerine yıkım kararı verilmiştir. Ancak bu projenin akıbetinin ne olduğu halen belli değildir. Bu projenin tasarımından yapım aşamasına kadar yer alan ilgililer hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?  Bu projeyle ilgili tüm bağlantılar incelenmiş midir?”

EN SON EKLENENLER