‘80 yıllık zihniyetin göstergesi’

Dersim ve Sêrt’e yapılan operasyona tepki gösteren HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü yapılan operasyonun Dersim’de geliştirilen dayanışamaya dönük olduğunu belirterek, “Operasyon sivil topluma yönelik geniş bir operasyondur” dedi.

‘Faşizmin geldiği son nokta’

EMEP il başkanıyla birlikte birçok STK temsilcisinin gözaltına alındığını hatırlatan Önlü, “Bu faşizmin geldiği noktanın göstergesi. Düşünün 38 Dersim Katliamı için ‘Yaşanan devletin zulmüydü gerekirse özür dileriz’ diyen bugün aynısını yapıyor. Seyid Rıza’nın 79’uncu ölüm yıldönümünde bu olanlar 80 yıllık bir zihniyetin değişmediğinin götergesi” dedi.

‘Çöktürme planının devamı’

Önlü belediyelere yapılan operasyonun, basının susturulması, belediyelere kayyum atanması, kentlerin yok edilmesi, insanların katledilmesi ve göç ettirilmesiyle birlikte son olarak HDP eşbaşkanları ve vekillerinin tutuklanmasının 30 Ekim 2014’te Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınan “Çöktürme Planı”nın bir parçası olduğunu vurguladı. Özellikle derneklerin muhalifler için ortak mücadele zemini olduğu için hedef seçildiğini belirten Önlü asıl hedefin toplumun birleşmesi ve dayanışması olduğunu vurguladı.

‘Tarih yeniden şekilleniyor’

“Son yaşadıklarımız da gösteriyor ki artık sadece direnenler değil sessiz duranları da hedef alıyor faşizm” diyen Önlü, bütün yaşananlar karşısında tek çarenin mücadele birliği olduğunu belirtti. Önlü, “Artık Kürdistan’da, Batı’da bütün emekçilerin, ezilenlerin bütün farklılıkların birleşip ortak mücadele etmesi gerekiyor. Tarih yeniden şekilleniyor. Ve eğer 100 yıllık tarih yeniden şekilleniyorsa demokrasi güçlerinin de faşizme karşı birleşmesi lazım çünkü faşizmde başka farklılıklara yaşam şansı yok” dedi.

‘Direniş her yere yansır’

Ortak mücadele zemini için Dersim’in önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Önlü, “Amed’e atanan kayyumda, diğer yaşanan gelişmelerde Dersim’de emek güçleri hemen tepki verdi. Bu dayanışma daha da büyüyecek ve biliyoruz ki Dersim’in tarihi bir rolü var burada örülecek dayanışma Okmeydanı, Gazi ve İzmir’e de yansıyacak ve sahiplenilecek. Dersim dayanışmaya öncülük ederse, her yere de moral ve güç olacak. Eksikliklerimizi giderip topyekun bir mücadele olacaktır, yapacağımız tek şey” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER