Azadiya Welat Gazetesi Yazıişleri Müdürü’ne hapis cezası

Türkiye’nin Kürtçe yayın yapan tek gazetesiyken KHK ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi’nin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İsmail Çoban’a 2 yıl 4 ay hapis cezası verildi

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi’nin Sorumlu Yazıişleri Müdürü İsmail Çoban hakkında gazetenin 21 Şubat 2014 tarihli sayısında “örgüt propagandası yapıldığı” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Çoban katılmazken avukatı Resul Tamur hazır bulundu. Heyet değişikliği nedeniyle okunan duruşma tutanaklarının ardından duruşma savcısı davanın esası hakkında mütalaasını verdi. Savcı, “örgüt propagandası yapıldığını” savunarak, Çoban’ın cezalandırılmasını istedi.

Basın özgürlüğü savunuldu

Duruşmada savunma yapan Avukat Resul Tamur, gazetede yayınlanan haberlerin haber alma ve haber verme hakkı ile özgürlüğü çerçevesinde yapıldığına işaret ederek, haberlerin içeriğinde cebir ve şiddet içeren ve bunu öven bir yaklaşım içinde bulunulmadığını söyledi. Tamur, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) basın özgürlüğü konusunda verdiği kararlarda haberlerin başlı başına basın haber verme özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve suç olmayacağının vurgulandığını belirterek, müvekkilinin beraatını istedi.

Mahkeme Çoban’a 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezasu verdi. Çoban’ın avukatı kararı temyiz edecek.

AMED

EN SON EKLENENLER