Belediyelere Hem Baskın Hem Kayyum

Güneydoğu’daki DBP’li belediyelere yönelik operasyonlar bugün de devam etti. Van Büyükşehir Belediyesine baskın yapılırken, Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya gözaltına alındı. Van, Mardin ve Siirt Belediyelerine kayyum atandı.

Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında polis sabah erken saatlerde Büyükşehir Belediyesine baskın yaptı. Bina çevresinde güvenlik önlemleri alan polis içeride arama yaptı. Bu sırada Demokratik Bölgeler Partili belediye eş başkanı Bekir Kaya’nın evine de baskın yapan polis, Kaya’yı gözaltına aldı. Önce belediyeye götürülen Kaya daha sonra Emniyete götürüldü. Kaya ile birlikte aynı soruşturmada adı geçen, Erciş ilçesinde 8, Van’da ise 4 kişi gözaltına alındı.

Belediye binasında aramalar sürerken, Kaya’nın görevden alınarak yerine Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın, kayyum olarak atandığı açıklandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığı’nca, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya görevinden uzaklaştırılmış olup; Van Valisi İbrahim Taşyapan Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmiştir” denildi.

Bu arada Kaya’nın görevden alınmasına tepki gösteren bir grup belediye çalışanı belediye binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Aralarında HDP Van Milletvekilleri Bedia Özgökçe ve Adem Geveri’nin de bulunduğu grup slogan atmaya başladı. Polis, uyarılara rağmen dağılmayan gruba göz yaşartıcı ve basınçlı su ile müdahale etti. Müdahalenin ardından grup belediye binasına girdi.

Bu arada Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ile dün tutuklanan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan görevden alındı. İçişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada her iki başkanın yerine kayyum atandığı belirtilerek, ”Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve tutuklanan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan, İçişleri Bakanlığı’nın 16.11.2016 tarihli kararı ile görevlerinden uzaklaştırılmışlardır. İçişleri Bakanlığı’nca; Mardin Valisi Mustafa Yaman Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak, Siirt Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın ise, Siirt Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmişlerdir” denildi.

Siirt Belediye Başkanlığına atanan Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad, belediye binasında yapılan bomba aramasının ardından görevine başladı.

Mardin’de ise Vali Mustafa Yaman’ın kayyum olarak atanmasının ardından belediye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Bina çevresini bariyerlerle kapatan polis giriş çıkışlara kontrollü izin verdi. Polisin bina içinde bomba araması yaptığı sırada bahçede toplanan belediye çalışanları protesto gösterisi yaptı. Grup ile polis arasında yaşanan gerilim sırasında 2 kişi gözaltına alındı. Aramaların ardından Vali Mustafa Yaman, belediye binasına gelerek görevine başladı. Geniş güvenlik önlemleri altında zırhlı sivil plakalı araçla Büyükşehir Belediyesi’ne gelen Vali Yaman, çalışanlarla bir araya geldi. Vali Yaman’ın, belediye çalışanlarından Mardin’e hak ettiği hizmeti daha iyi bir şekilde yapmaları için çalışma yapmaları istediği belirtildi.

Ahmet Türk tepki gösterdi

Görevinden alınan Ahmet Türk ise karara tepki gösterdi. Türk,”Sindirmeye, çürütmeye yönelik siyasi bir karardır. Herkesçe bilinen malum şeylerdir. Fazla bir yorum yapmaya gerek yoktur. Zulüm politikası ile karşı karşıya geldik. Bu halk demokrasi için sindirilmedi, asla sindirilmeyecek. Bu yöntemin halklar arasında da büyük felaketlere yol açacağını da biliyoruz. Biz burada halklarımızın Türküyle, Kürdüyle, Arabıyla geleceğimiz için demokrasi mücadelesi ediyoruz. Bizim amacımız gerçekten demokratik bir Türkiye. Herkesin eşit, özgür olduğu bir Türkiye’dir. Bugün, ‘ben muhalifim’ diyen herkese bir yönelim var. İşte Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelmeler, aydınlara yönelmeler var. Türkiye’de tek sesli bir Türkiye yaratma çabası var. Bunun sonucunda bizi felakete götürecek bir sonuç var. Bundan kimse başarılı olamaz. Ben Mardin’de bugün işçimizle, çalışan arkadaşımızla bu hukuksuzluğa rağmen bugün burada tepkisini gösteren ve halkın iradesiyle seçilmiş belediyesini destekleyen bir durumun ortaya çıkmasından dolayı çok mutluyum. Mücadelemizi sürdüreceğiz. Asla ve asla yılmayacağız” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın 11 Eylül 2016’da başladığı atamalardaDiyarbakır, Mardin, Van Büyükşehir ile Hakkari, Siirt, Şırnak Tunceli ve Batman belediye başkanlıklarına vali ya da vali yardımcıları kayyum olarak atandı.

DBP Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, bugüne kadar 37 DBP’li belediyeye kayyum atandığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi;

“15 Temmuz darbe girişimi sonrası darbe bahane edilerek AKP ve hükümetinin kendine biat etmeyen ve teslim olmayan başta Kürt halkı ve kurumları olmak üzere ülkeden ne kadar farklı düşünen ve muhalif olan çevreler varsa hepsine savaş açmış vaziyettedir. AKP ve hükümetinin irade kırmaya ve teslim almaya yönelik geliştirdiği bu hukuk ve yasalardan yoksun saldırıları 12 Eylül darbe dönemi uygulamalarını dahi aşmıştır. AKP ve hükümetinin her fırsatta halk iradesi ve seçilmişliği ile övünürken halkımızın en zor şart ve koşullarda büyük emeklerle seçimlerde elde ettiği belediyelerimize yönelik gasp edilerek el konulması halkımızın iradesine yönelik en büyük saygısızlıktır. Aslında AKP ve hükümetinin aralarında Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerimizin de olduğu 4’ü fiili kayyum olmak üzere 37 belediyemizde demokratik seçim yöntemleriyle kazanma şansını kendisinde görmediği için hukuksuz bir şekilde halkımızın bu kazanımlarını el koymuştur. AKP ve saray hükümetinin savaş politikaları her ne biçimde olursa olsun halkımız bu işgal saldırılarına karşı eskiden nasıl teslim olmayıp direndiyse bugün de direnerek cevap olacaktır.”

VOA

EN SON EKLENENLER