HDP: Nihai kararımızı önümüzdeki hafta açıklayacağız

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, bugün yapılan PM toplantısına ilişkin aktarımlarda bulundu. Meclis çalışmalarına dair nihai tutumlarını önümüzdeki hafta başına kadar netleştirileceğini belirten Bilgen, kararın Salı günkü grup toplantısında açıklanacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM), önümüzdeki süreçteki yol haritası ve Meclis çalışmalarına dair tutumu tartışmak amacıyla HDP Genel Merkez binasında toplandı. Toplantının devam ettiği saatlerde Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, toplantı gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dün ve bugün devam eden gözaltı operasyonlarına tepki gösteren Bilgen, tutuklamalar, eşbaşkanlarına uygulanan tecrit, yapılan anayasa tartışmaları dolayısıyla PM toplantısı yaptıklarını söyleyerek, PM toplantısına dair aktarımlarda bulundu. HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin 4 Kasım’da tutuklanmasının ardından genel merkez binasına giremediklerinden dolayı Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısını Amed’te yaptıklarını hatırlatan Bilgen, toplantıda kimi kararlaşmalara gidildiğini ancak nihai kararı almak için kimi planlamalar yapma kararı aldıklarını anımsattı.

‘Kararımızı hızlandıracağız’

Toplantıda, Meclis çalışmaları ile ilgili tutumun nasıl şekilleneceğine dair tartışmalar yürütüldüğünü ifade eden Bilgen, şöyle devam etti: “Genel eğilim arkadaşlarımızın paylaşımı Meclis çalışmaları ile kararın hızlandırılması yönünde. Dolayısıyla bu bir kaç gün içerisinde yaşadığımızı gelişmeleri de değerlendirerek acil bir MYK toplantısı bugün düzenleyeceğiz ve mümkünse il eş başkanlarımızla, parti grubumuzla yeniden acil toplantılar yapacağız ve Meclis çalışmalarına katılmayla ilgili kararımızı hızlandırmanın yolunu arayacağız.”

‘İzin vermeyeceğiz’

Kayyum atamalarına ilişkin de konuşan Bilgen, “Bu fotoğraf çok net şekilde Şark Islahat Planı’ndaki yerel halkın iradesini tanımamayı ortaya koyuyor. Türkiye’yi yönetenler de bu zihniyetin devam ettiğini gösteriyor. Şu ana kadar 3’ü büyükşehir ve 5’i il olmak üzere 34 belediyeye kayyum atandı ve 52 belediyede görevden alma yaşandı ve 39 eşbaşkan tutuklandı. Bu tablo başkanlık yolunda başkanlık hesabıyla partimiz birilerine başkanlığa destek niyetinde bir diyet gibi kurban edilmek isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

Karar önümüzdeki hafta paylaşılacak

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgen, partinin Meclis’te devam edip etmeme noktasındaki tavrının ne olacağı sorusuna ilişkin PM’nin Meclis çalışmalarıyla ilgili karar sürecinin hızlandırılması noktasında bir eğilimin olduğunu söyledi. Bilgen, “Bu kararı elbette hiçbir kararın vazgeçilmez olduğunu bilerek ve gecikmeden bir tutum geliştirmek adına önümüzdeki hafta başına kadar netleştirmeye önümüzdeki hafta grup toplantısında kamuoyu ile paylaşmaya çalışacağız” dedi.

Partilerinin tutuklama operasyonları sonrası almış olduğu Meclis çalışmalarını durdurma kararı sonrasında Meclis’te milletvekillerine yoklama uygulaması ile milletvekilliklerinin düşürülmesi yönündeki bir başka soruya ise Bilgen, “Yoklama ile vekilliğimizin düşürülmesi hesabının yapıldığını duyuyoruz. Teamüllere aykırı bir durum yaratılmak isteniyor” yanıtını verdi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER