25 Kasım hazırlıkları tamam; Kadınlar alanlara çıkıyor

Şiddet ve baskının arttığı böylesi bir dönemde 25 Kasım’da alanlara çıkmaya hazırlanan kadınlar hazırlıklarını tamamladı. OHAL, savaş ve erkek şiddetine karşı tüm kadınları alanlarda olmaya çağıran kadın örgütleri,‘Bizi ancak mücadele kurtarır’ diyor

İlan edilen OHAL, kapatılan kadın dernekleri, siyasi iradenin ‘kayyumlar’ ve seçilmişlerin tutuklanması ile gasp edilmesi… Böyle bir atmosferde 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde alanlara inmeye hazırlanan kadınlar, tüm bu gelişmelerle birlikte ‘erkek ve devlet’ şiddetine dur diyecek.

Günler öncesinden hazırlıklarına başlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 25 Kasım Hazırlık Komiteleri’ni oluşturduğunu duyurdu. İzmirli kadınlar ise 26 Kasım’da düzenleyecekleri büyük mitinge çağrı yaparken, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJKE), 36 merkezde alanlarda olacağını açıkladı.

Tüm illerde alanlardayız

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Temsilcisi Gülsüm Kav, ‘laiklik ve özgürlük mücadelesi’ için tüm illerde meydanlarda olacaklarını söyledi. 25 Kasım’dan 8 Mart’a kadarki sürecin önemli olduğunun altını çizen Kav, “Şiddetin arttığı böylesi bir dönemde kuvvetli bir direniş ortaya koymak istedik ve komite hazırlıklarına başladık” dedi.

‘Bizi mücadele kurtarır’

25 Kasım’da ortak etkinliklerle alanlarda olacaklarını, 27 Kasım’da ise özgün eylemlerini gerçekleştireceklerini söyleyen Kav şöyle devam etti: “Görüldüğü gibi kadın kurumları kapatılıyor. Kadın direnişini bastırmaya çalışıyorlar ancak ne olursa olsun kadınlar susmuyor. Şiddet son yıllarda görülmemiş şekilde arttı. Savaş politikaları ve giderek demokrasi, laiklikten uzaklaşma en çok kadınları etkiliyor. Yeni rejim sürekli kadını hedef alıyor. Cumhurbaşkanın danışmanı ‘diktatör anandır’ diyor. Bu kadın düşmanlığı tıpkı ortaçağ devletlerinde olduğu gibi çok eski bir kadın nefreti canlanmış durumda Türkiye’de. Kadınlara çağrım; bizi kurtaracak şey mücadeledir. Mutlaka kadınlar kazanacak.”

İzmirliler Alsancak’ta buluşacak

İzmir’de ise kadınlar, tüm renkleriyle 26 Kasım’da Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde buluşacak. Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM) İzmir Sözcüsü Beritan Altun, kadınlara yönelik şiddetin arttığı bir dönemden geçildiğini belirterek, savaş ve OHAL’e dikkat çekti. Tüm kadınlara çağrı yapan Altun, “Kadınların kendi yaşamlarına söz söyleyenlere karşı 25 Kasım’da alanlarda sözünü söylemelidir. Bütün kadınlar 25 Kasım’da sokaklarda olmalı” diye belirtti. Yeryüzü Kadınları’ndan Ebru Dinçel de, kadınlara şu sözlerle seslendi: “Bizleri evimize kapatmaya çalışıyorlar. Erkek egemen zihniyete karşı, barış için, kimliğimize sahip çıkmak için tüm kadınları yan yana durmaya var gücümüzle birlikte haykırmaya davet ediyorum.”

KESK bir hafta boyunca alanlarda

KESK’li kadınlar, 25 Kasım kapsamında düzenleyecekleri eylem ve etkinlik takvimini basın açıklamasıyla duyurdu. Bir hafta boyunca bir dizi etkinlik düzenleyecek olan kadınlar, basın açıklaması ile tüm kadınlara çağrı yaparak, “Haklarımızdan, örgütlülüğümüzden ve alanlardan çekilmeyeceğiz” dedi.

Avrupa’da 36 merkezde yürüyüş

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ise, 25 Kasım dolayısıyla Avrupa’nın 36 merkezinde yürüyüş ve mitingler düzenleyecek. ‘Ji bo têkbirina dagirkeriyê xwebûn’ sloganıyla yapılacak eylemlerin yanı sıra panel, seminer türü organizasyonlar da gerçekleştirilecek. ‘Ji Bo Têkbirina Dagirkeriyê Xwebûn’ sloganı, aynı zamanda uzun vadeli yürütülecek kampanyanın da ismi. Kadınlar, diplomatik ve toplumsal alanda zengin yol ve yöntemlerle kampanyayı sürdürecek.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER