Avusturyalı vekillerin HDP’li vekilleri ziyaretine engelleme

NATOPA toplantısı için Türkiye’ye gelen Avusturyalı milletvekillerinin, tutuklu bulunan HDP eşbaşkanları ve milletvekillerini cezaevinde ziyaret etme talebi Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi. Silivri Cezaevi önünde açıklama yapmaları engellenen milletvekilleri, otoyolda yaptıkları açıklamada, ‘Meslektaşlarımızın içinde bulunduğu durum kabullenilemez’ dedi

Nato Parlamenter Kurulu (NATOPA) toplantısı için Türkiye’de bulunan Avusturya’daki siyasi parti temsilcileri tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerini ziyaret etmek amacıyla Silivri Kapalı Cezaevi’ne gitti. Avusturya’daki çeşitli partilerden milletvekillerinin olduğu grubun tutuklu milletvekilleri ile görüşmek için yaptığı başvuru, Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi. Milletvekillerinin Edirne L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile yapmak istediği görüşme de Adalet Bakanlığı tarafından engellendi.

Açıklama engellendi

Milletvekillerinin Silivri Cezaevi önünde yapacakları basın açıklaması da jandarma tarafından engellendi. Milletvekilleri de bunun üzerine beraberlerinde bulunan Avusturya devlet televizyonu ORF ekibi ve HDP Amed milletvekili Ziya Pir ile otoyolda açıklama yaptı. Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan Selahattin Demirtaş ile görüşmek isteyen ve Adalet Bakanlığı tarafından engellenen heyetteki parlamenterler, Türkiye’nin Erdoğan yönetiminde demokrasiden uzaklaşıp diktatörlüğe doğru yol aldığı vurgusu yaptı.

‘Fikirlerinden dolayı tutuklandılar’

Basın açılmasında konuşan Yeşiller Partisi Milletvekili Peter Pilz, “Bu insanlar fikirleri için içerdeler. Sadece barış istedikleri için içerdeler. Düşündüklerini söyledikleri için cezaevine konuldu. Halbuki bunun tam tersi olmalıdır, parlamenterlerin işi düşündüklerini söylemektir. Keyfi uygulamaları protesto ediyoruz. Türkiye artık rastgele geleceğiniz bir ülke değil. Siyasi mahkumların durumuna değinmeden bu ülkeye gelemezsiniz” dedi.

‘Türkiye’ye yaptırım gerekli’

ÖVP Partisi Milletvekili Reinhold Lopatka da, AB müzakerelerinin durdurulmasına kadar Türkiye’ye yaptırım yapılması gerektiğini söyledi. Lopatka, “Şurası Silivri şurası da İstanbul ama bizim burada telefonlarımızla bir kare fotoğraf çekmemize bile katlanamıyorlar. Buradan ayrıldıktan sonra raporlarımızı yazacağız. Parlamentoya sunacağız. Avusturya devlet televizyonu da burada sesimizi Avrupa’da da duyuracağız” dedi.

‘Avrupalı parlamenterler de örnek alsın’

FPÖ Partisinden Hubert Fuchs ise, Türkiye konusunda Avusturya parlamentosunda özel çalışmalarda bulunduklarını, Türkiye’ye yaptırım olması için raporlaştırmalarda bulunduklarını ifade etti. Fuchs,”Biz öncü rol aldık, umuyorum diğer Avrupalı parlamenterler da bizi örnek alır” değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekilleri basın toplantısı yapacak

Milletvekilleri, akşam saatlerinde de Cumhuriyet Gazetesi’ni ziyaret edecek. Avrupa ülkelerinin milletvekilleri 3 gün boyunca Bomonti Rodison Otel’de toplantı gerçekleştirecek. NATOPA milletvekillerinin yarın konuya ilişkin Rodison Otel’de basın toplantısı gerçekleştirmesi bekleniyor. Toplantıya son gününde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı belirtiliyor.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER