Başkanlık ülkeye bir darbe

Türkiye’deki farklılıkları ortadan kaldıracak ‘Türk tipi başkanlık’ rejimini hayata geçirmek için demokrasiye savaş açan AKP, MHP’yi de arkasına alarak açıkladığı yeni anayasa taslağını değerlendiren HDP’li vekiller Buldan ve Önder, ‘başkanlık’ için milyonlarca mağdur yaratıldığına dikkat çekti

Cumhur-Başkanı formülü ile ‘başkanlık’ rejimine yönelik tepkileri dindirmek için AKP ve MHP’nin ‘başkanlık sistemine’ dair teklifinin içeriğinde sistemin adı ‘Cumhurbaşkanlığı’ ama içeriği tam ‘Başkanlık’ olarak ifade ediliyor. Meclis Başkanvekili ve HDP Milletvekili Pervin Buldan ve HDP Milletvekili Sırrı Süreya Önder, “başkanlık” referandumunda istedikleri sonucu alamayacaklarına dikkat çekti.

4 Kasım’da Meclis’e darbe

OHAL kararnamesiyle çok sayıda medya organının kapatılmasının ardından sivil bir inisiyatif olarak kurulan ‘Habersizsiniz Platformu’ Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i konuk etti. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, hükümetin tutuklamalar ve kayyum atamaları sonrası kimsenin sokağa çıkmadığı propagandasını, ‘Sokağa çıkacak insan bırakılmadı’ sözleriyle eleştirdi, ‘Türkiye açık cezaevi haline geldi” diyen Buldan, eşbaşkanların aralarında bulunduğu tutuklu milletvekillerine dikkat çekerek milletvekillerinin başına gelecek en ufak şeyden hükümetin sorumlu olacağını söyledi. Buldan, “Bu insanlar milyonlarca insanın benim iradem dediği insanlardır. Bu vekillerin ayrı ayrı tek tek hücrelerde tutulması bir kenara, tutuklanması bu ülkenin ayıbıdır. 15 Temmuz’da Meclis’e bomba atıldı. 4 Kasım ise Meclis’in göbeğine atıldı. Derhal serbest bırakılmalılar” dedi.

‘İstedikleri sonucu alamazlar’

Başkanlık tartışmalarını değerlendiren Buldan, “Olası bir referandumda AKP’nin istediği sonucu elde edeceğini düşünmediğini” söyledi. Bu süreçte milyonlarca mağdur yaratıldığını söyleyen Buldan, “Bütün bu insanlar bir araya geldiğinde ilk seçimde, -muhtemel bu referandum olacak- AKP’nin yüzde 50’yi bulacağını düşünmüyorum” dedi. HDP oy oranına göre seçim takviminin belirleneceğini söyleyen Buldan ama anketlerin HDP’yi yüzde 10’un altında göstermediğini belirtti. Yenikapı ruhunun çöktüğünü, çatladığını söyleyen Buldan, “Bu çatlakla başkanlık gelmeyeceğini biliyor AKP. AKP Başkanlığı ancak rüyasında görür. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığı ancak rüyasında görür” dedi.

‘CHP, HDP ile birleşmeli’

CHP’nin tavrını da eleştiren Buldan, Ana muhalefet partisinin ana muhalefet rolünü bugün oynaması gerektiğine işaret etti. CHP’nin “ülkeyi böldürtmeyeceğiz” mitingleri yapma kararını değerlendiren Buldan, CHP’nin HDP ile demokrasi mitingleri düzenlemesi gerektiğine vurgu yaptı. HDP’li Sırrı Süreya Önder ise “Başbakan Binali Yıldırım ya da Cumhurbaşkanı ya da MHP yarın, ‘Böldürtmeyeceğiz sözü ne güzel, alın bayrağı siz de gidin’ derse CHP’liler ne yapacak?” diye sordu. Aslolanın demokrasi olduğunu kaydeden Önder, “100 CHP’liye sorun. Demokrasi mi, böldürmeyeceğiz mitingi mi diye. 1’i böldürmeyeceğiz mitingi derse ben siyaseti bırakırım” dedi. İki siyasetçi bundan sonraki süreçle ilgili temennilerde bulunarak, Türkiye’nin barışa ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Adı cumhur içeriği tam ‘başkanlık’

‘Başkanlık’ rejimini içeren Anayasa değişikliği teklifine dair konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, teklifin tam başkanlık olduğunu ama adının ‘cumhurbaşkanlığı’ olacağını söyledi. Seçim ya da siyasi yarışın yapılacağı makam hakkında da konuşan Eroğlu, “Bundan sonra partili cumhurbaşkanlığı için yapılacak, partili olması şartı düşünüyoruz” dedi. Yasama, yürütme ve yargıyı tek bir güce bağlayacak olan yeni anayasayı savunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, başkanlık sisteminde yasama, yasama üyeleri ve yasama denetiminin parlamenter sisteme göre daha güçlü ve daha etkin olduğunu iddia iddia etti.

ANKARA

EN SON EKLENENLER