Bereketli toprakta yoksunluk

Musul’daki siviller, Mezopotamya’nın en bereketli bölgelerinde yaşadıkları halde Musul ve çevresindeki çatışmalar nedeniyle yeterli gıda ve temiz suya hasret durumda kaldılar

Musul’daki çatışmalar devam ederken köylerini terketmek zorunda kalan siviller, gıda ve temiz su sıkıntısı yaşıyor. Hayvanları yanlarında olanlar mülteci kamplarına da giremiyor.

Irak ordusu ve Pêşmerge ittifakı, Musul kentinde 82 mahalleden 6’sında kontrolü sağlarken çatışmalar sürüyor. Selahaddin vilayetine bağlı Şergat’ta da çatışmalar sürüyor. YNK Maxmur bölgesi komitesi sorumlusu Reşad Gelali, “DAİŞ çetelerin Heşd El Şebî güçlerine yönelik saldırısı üzerine bölgede çatışmalar başladı ve çatışmalar halen devam ediyor” dedi. Irak ordusu bölgenin güvenliği açısından bölge sınırlarına büyük bir güç sevketti.

Tel Afer Havaalanı

Türkiye’nin kırmızı çizgi dediği Tel Afer’de de kritik gelişmeler yaşanıyor. 16 Kasım’da İran ve Irak’taki Şii liderliklerin oluşturduğu Haşdi Şabi milisleri, Musul’a bağlı Tel Afer Havaalanı’nı geri aldı. Haşdi Şabi basın ofisinden yapılan açıklamada, Musul’un batısındaki Tel Afer kent merkezine 25 kilometre mesafe bulunan havaalanının ele geçirildiği duyuruldu. Tel Afer’de Şii Türkmenler yoğun. Çeteler Tel Afer’i işgal edip Şii Türkmenleri katledip sürünce AKP iktidarı ses çıkarmamıştı. AKP Sünni Türkmenleri öne çıkarmıştı.

Nemrud’a büyük zarar verdiler

Musul’un güneydoğu bölgesinde Hamdaniye ilçesine bağlı Nemrud antik kenti çevresinde çatışmalardan dolayı evlerini terkeden köylüler, Dicle Nehri kıyısındaki çorak arazide kendilerine uzatılacak yardım elini bekliyor. Pêşmerge kontrolündeki nehrin diğer tarafına ise güvenlik gerekçesiyle araç ve hayvanlarıyla da geçemiyor. Bölgedeki siviller gıda ve temiz su sıkıntısı yaşıyor. Nemrud kasaba merkezinden kaçıp, Dicle ve Büyük Zap nehirlerinin birleştiği Îbrahîm Xelîl Köyü yakınındaki araziye yerleşen Kenan Ahmed, Mezopotamya’nın en bereketli bölgesinde yaşadıklarını ancak çocuklarına verecek bir parça ekmek bulamadıklarından yakındı.

Irak Kültür Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde geri alınan Nemrud’a (Nimrud) çetecilerin büyük zarar verdiğini açıkladı. Irak ordusundan Albay Sadık Mihanna da çetecilerin tarihi yok ettiğini söyledi: “Bu DEAŞ militanlarının ne tarihi var ne dini.

Onların yaptığı tek iş sadece yok etmek’’ dedi. MUSUL

EN SON EKLENENLER