Berktay: Türkiye’de erkeklik krizi var

“Kadınların şiddete karşı mücadelesinin bir demokrasi mücadelesi olduğunun” farkına varılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Fatmagül Berktay, “Şiddetin artması bir erkeklik krizinden kaynaklanıyor” dedi.

Artan şiddet ve baskı ortamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Berktay, savaş ortamında kadına yönelik şiddetin artması ile beraber kadın mücadelesinin de daha geniş çevrelere yayılarak yükseldiğini vurguladı. Prof. Dr. Fatmagül Berktay, kadına yönelik şiddetin erkeklerin güçlenmesinin aksine bir güç kaybı algısı ile yaşandığını belirtti.

Kadınlar artık itaat etmiyor

Özellikle son dönemde kadına yönelik şiddetin arttığını vurgulayan Berktay, artan bu şidddetin ise Türkiye’de yaşanan ‘bir erkeklik krizinden’ kaynaklandığını dile getirdi. Berktay, “Bu erkeklik krizi gerçekten iktidarın söyleminde cinsiyetçi unsurların artmasına yol açıyor. O azalan erkekliğin, yani güç kaybı algısını bir şekilde telafi etmeye yönelmek var” diye konuştu.

Kadınların ‘eskisi gibi itaat etmediğinin’ altını çizen Berktay, bu değişim karşısında erkeklerin şiddete başvurduğunu dile getirdi. “Kadına yönelik şiddet yükseliyor ama buna karşı farkındalık da yükseliyor.

Bu da aslında bir erkeklik restorasyonu gerekli kılıyor aslında” diyen Berktay, kadınların şiddete karşı mücadelesinin bir demokrasi mücadelesi olduğunun da farkına varılması gerektiğinin altını çizerek kadına yönelik şiddetin militarizmle, otorite ile ilişkisi olduğunu belirtti. İSTANBUL

EN SON EKLENENLER