BM Raportörü Kaye: Türkiye’de yaşananlar endişe verici

Türkiye’de bazı temaslarda bulunan BM heyetinin tutuklu gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan, Murat Sabuncu ve yazar Aslı Erdoğan’la görüşmesine izin verilmedi. BM Raportörü David Kaye, gözlemlerini ‘Türkiye’de yaşananlar bizi endişelendiriyor’ diye niteledi

Birkaç gündür Türkiye’de bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, sona erdirdiği temaslarının ardından gözlemlerini düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. BM Beyaz Ev’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaye, “ulaştığımız sonuçlar oldukça vahim” ifadesini kullandı.

Gazetecilere kağıt ve kalem yok

Kaye, “Görüştüğümüz gazetecilerin sağlıkları iyi ancak avukata erişimleri sınırlı. Sadece avukat değil, ailelerine, kağıt ve kaleme, kitaba erişimleri de sınırlı. Bilgiye erişim konusunda ciddi kısıtlamalara tabiler. Hayret şaşkınlık ve acı içindeler” diye konuştu. Tutuklamaların orantılılık, hukukilik ve gereklilik ilkelerini karşılaması gerektiğini vurgulayan Kaye, “71 yaşında tanınan yazar Necmiye Alpay’ın ve diğer gazeteci ve yazarların tutuklanması hukuktaki orantılılık ve gereklilik ilkesini karşılamıyor” diye konuştu.

‘Yaşananlar endişe verici’

Hükümete tüm tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması için çağrı yapan Kaye, televizyon ve gazetelerin kapatılması, siyasilerin tutuklanması, akademisyenlerin ihraç edilmesi, toplu işten çıkarmalar, derneklerin kapatılması, internet erişiminin engellenmesine ilişkin ise “Tüm bunlar bizi ciddi anlamda endişelendiriyor” değerlendirmesi yaptı. Hükümetin vatandaşlarını koruma sorumluluğu olduğunun hatırlatan Kaye, “Bu, hükümetin ifade özgürlüğünü kısıtlamak için açık çeke sahip olduğu anlamına gelmez” dedi.

Hükümete çağrı

Kanun Hükmünde Kararnameler’in (KHK) hükümet yetkililerine aşırı yetki tanıdığına dikkat çeken Kaye, hükümete, önümüzdeki aylarda yazacağı raporda detaylandıracağı bazı öneriler de sunacaklarını söyledi. Kaye, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin serbest bırakılması, KHK’lerle mağdur olanlara itiraz hakkı tanınması, terörle mücadele tedbirlerinin uluslararası sözleşmelere uyumlu hale getirilmesi, cumhurbaşkanına hakaret suçunun yürürlükten kaldırılması, medya ve internet üzerindeki blokajların kaldırılmasının bu öneriler arasında yer aldığını kaydetti.

Gazetecilerle görüşme engellendi

Kaye ve beraberindeki heyet, hükümet yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, gazetecilik örgütleri, akademisyenler ve tutuklu gazeteci ve yazarlarla biraraya geldi. Ancak Kaye’nin cezaevinde bulunan Ahmet Altan, Mehmet Altan, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, karikatürist Musa Kart ve yazar Aslı Erdoğan’la görüşmesine izin verilmezken, neden izin verilmediğine dair bir de herhangi bir bilgilendirmede bulunulmadı.

Heyet, sadece tutuklu bulunan yazar Necmiye Alpay, gazeteciler Hakan Karasu, Bülent Utku, Güray Tekinöz, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’le görüşebildi.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER