34 belediyede KAYYUM 37 eşbaşkan tutuklu

İktidara gelmeden önce seçimler ve sandıklar için güzellemeler yapan, AKP hakkında kapatma davası açıldığında ‘seçilmiş’ nutukları atan AKP, söz konusu Kürt seçilmişleri olunca sandık iradesini tanımıyor. 34 belediyeye kayyum atanırken, tutuklu eşbaşkan sayısı 37’ye ulaştı

İktidarın 15 Temmuz darbe girişimini bahane ederek başkanlık yolunda engel olarak gördüğü parti ve belediyelere yönelik kayyum ve gözaltı operasyonları Heweng (Bozova), Göroymak, Verimli ve Mazgêrt (Malazgirt) ile sürdü. Paralel yapıya operasyon gerekçesiyle OHAL ilan edip KHK’ler çıkaran hükümetin, AKP’nin seçim kazanamadığı Kürt belediyelerine atadığı kayyum sayısı 34’e ulaştı.

İktidarın hedefine koyarak haritadan silmek istediği Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyeleri, ödenek eşitsizliği ve baskılara rağmen 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde büyük oy oranlarına ulaşmıştı.

AKP’nin statükoyu sürdürmek için merkezileştirme siyasetine karşı alternatif söylem geliştirerek, “özyönetimle özgür kimliğe” vurgusu yapan, “şehir senin” sloganı kullanan DBP adayları toplamda yüzde 6,36 oranında oy aldı. Kazanılan belediye sayısı 98’den 102’ye çıktı. 3’ü büyükşehir olmak üzere 11 il, 68 ilçe ve 23 beldede belediye kazanıldı. Sêrt, Dersim, Wan, Şirnex (Şırnak), Colemêrg (Hakkari), Îdir’de (Iğdır) oylar artarken, yeni kazanılan belediyelere Bedlîs (Bitlis), Agirî (Ağrı) ve Mêrdîn (Mardin) de eklendi. Bu üç kent de iktidar olanaklarına rağmen AKP’den alındı.

Adeta abluka altında tutuldular

Seçim sonrası AKP, kayıpları nedeniyle öfkesini belediyelerden çıkarmaya, hizmet yollarını tıkamaya çalıştı. İncelemeler, soruşturmaları kaynak akışına engel olma gibi yöntemler kullandı. Adeta abluka altına alınmalarına rağmen belediyeler çok dillilik, çocuk, kadın, kültür çalışmalarıyla halklarla buluştu. Kooperatifler geliştirerek mahalle çalışmaları yaparak halka söz hakkı tanınırken, AKP belediyeleri tasfiye için hazırlık yaptı. 15 Temmuz darbe girişimi fırsat olarak kullanıldı. Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararnameler DBP’li belediyeleri yok etmek için kullanıldı. Bunlar yapılırken havuz medyası algı operasyonu ile zemin hazırladı. Gözaltılar ve kayyum atamaları başladı.

Halk iradesi gasp edildi

Şimdiye kadar 2’si eşbaşkan vekili olmak üzere, 37 belediye eşbaşkanı tutuklu bulunurken,7 belediye eşbaşkanı hakkında ise arama kararı çıkarıldı. Yine 38 belediye eşbaşkanı İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. 11 Eylül’de İçişleri Bakanlığı’nın 2 il, 2 belde olmak üzere 24 DBP’li belediye kayyum ataması ve son olarak Amed, Mêrdîn, Wan, Sêrt ve Dersim’e kayyum atanmasıyla 3 büyükşehir, 5 il, 23 ilçe, 3 belde belediyesi olmak üzere 34 belediyeye kayyum atanmış oldu. Riha’nın (Urfa) Wêranşer (Viranşehir), Bozova ve Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçeleri ise tüm faaliyetleri kaymakam iznine tabi tutularak, “fiili” kayyum atandı.

Belediyeye bayrak halka bariyer

Kayyumların kaymakam ve vaili ve vali yardımcılarından seçildi. Belediyeler polis ablukasına alınarak halktan koparıldı. Seçilmişlerin yerine atanan kayyumların ilk icraatları ise belediyleri polis ve zırhlı araçlarla halka kapatırken, belediyelere bayrak asmak oldu. Birçok belediyede çok dilli tabelalar indirilirken, kültür, kadın ve ana dil eğitimi veren belediyelerin birçok birimine de kilit vuruldu. Belediye çalışanları işten çıkarılırken, yerine AKP üyeleri yerleştirildi.

Yüksek oy alarak göreve geldiler

DBP’li 35 belediye eşbaşkanı ve 2 başkanvekili hala tutuklu bulunan kentlerde seçilmişler 2014 seçimlerinde yüksek oylar alarak göreve geldi. Tutuklu eşbaşkanlar ve aldıkları oyla ise;

Gever Belediye Başkanvekili Adile Kozay
Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi, Eşbaşkanvekili Nazmi Coşkun (66.83 )
Qelqelî (Özalp) Belediyesi eşbaşkanları Şerafettin Özalp ve Handan Bağcı (71.62)
Xoşxeber Beldesi Eşbaşkanları Kasım Ağgün ve Ali Çam (61.75 )
Erdîş Belediyesi Eşbaşkanları Abdurrahman Çağan ve Diba Keskin (49.43)
Kop (Bulanık) Belediyesi eşbaşkanları Figen Yaşar ve Rahmi Çelik (45.84)
Karakoçan Belediyesi Eşbaşkanları Burhan Kocaman ve Cennet Ayık
Dargeçit Belediyesi Eşbaşkanı Zeynep Şimşik (60.16)
Elkê (Beytüşşebap) Belediyesi Eşbaşkanı Seyran Argan
Dêrik Belediyesi eşbaşkanları Abdulkerim Erdem ve Sabahat Çetinkaya (64.4 )
Giyadîn (Diyadin) Belediyesi Eşbaşkanı Hazal Aras (48.43 )
Erxani (Ergani) Belediyesi Eşbaşkanı Aygün Taşkın
Hezex (İdil) Belediyesi eşbaşkanları Nevin Oyman ve Mehmet Muhdi Aslan (78.9)
Tatos (Tekman) Belediyesi Eşbaşkanı Tülay Karaca
Hênê Belediye Eşbaşkanı Abdurrahman Zorlu (45.8)
Saray Belediyesi Eşbaşkanı Zilan Aldatmaz
Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı (55.32)
Elbak (Çaldıran) Belediyesi Eşbaşkanı Suna Atabay
Ovakışla Belde Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Demir ve Sevin Karakoç (35.12 )
Gimgim (Varto) Belediyesi Eşbaşkanları Sabite Ekinci ve Hüseyin Güneş (63.40)
Cizîr Belediyesi Eşbaşkanı Kadir Konur (81.61)
Sêrt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan (47.1 )
Dersim Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Ali Bul ve Nurhayat Altun. (42.4)
Wan Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya (53.1)

Eşbaşkanları görevden alınan ve kayyum atanan diğer yerler ise

*Êlih Belediyesi (55.89)
*Beşiri Belediyesi (50.45)
*Gercüş Belediyesi (52.43)
*Farqîn (Silvan) Belediyesi (69.55)
*Sûr Belediyesi (54.41)
*Xınıs Belediyesi (39.08)
*Tuzluca Belediyesi (51.67)
*Mazıdağ Belediyesi (61.71)
*Nisêbîn Belediyesi (78.78)
*Eruh Belediyesi 52.37
*Pirsûs (Suruç) Belediyesi (52.58)
*Cizîr Belediyesi (81.61)
*Silopiya Belediyesi (78.19)
*Artemêtan (Edremit) Belediyesi (50.91)
*İpekyolu Belediyesi (48.32)
*İkiköprü Belde Belediyesi (56.22)
*Şirnex Belediyesi (60.91)
*Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi (52.2)

EN SON EKLENENLER