Bab’ta kritik dönemeç

Türkiye’nin Bab yolunda her gün yeni bir pürüz çıkıyor! ABD, Türkiye’nin operasyonunun koalisyonla koordineli olmadığını yineledi. Rusya ve Suriye ise hava sahasını Türkiye’ye kapattı. QSD’nin ilerleyişi sürerken; Suriye rejim güçleri ise hazırlık yapıyor

Türkiye’nin DAİŞ’ten devralmak için harekete geçtiği Bab’ta işler yolunda gitmiyor. ABD’den gelen “Türkiye’nin operasyonu koalisyonun bir parçası olmadığı” açıklamasının ardından 12 Kasım’dan beri Türk uçaklarının bölgedeki uçuşlarının da engellendiği ortaya çıktı. Bu durum TSK’nin “Fırat Kalkanı” isimli harekata ilişkin yaptığı günlük açıklamalara da yansıdı. Açıklamada DAİŞ karşıtı koalisyonun da Türkiye’ye bağlı gruplara destek vermediği açıklandı.

ABD: Koordinesiz faaliyetler

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında konuya ilişkin gelen bir soru üzerine “Koordine edilmemiş askeri faaliyetleri, DAİŞ’e karşı sergilenen genel çabaya faydalı ve yapıcı görmüyoruz” diyerek, Türkiye’nin harekatının “koalisyondan bağımsız” olduğunu ifade etti. DAİŞ karşıtı koalisyonun operasyon sözcüsü Albay John Dorrian da “Türkiye’nin operasyonlarının kendi kararı olduğu”nu ve “hava desteği sağlamadıkları”nı söylemişti.

19 Ekim’de uçuşlar yasaklanmıştı

Türkiye’nin Fırat Kalkanı’na katılan savaş uçaklarının Suriye topraklarındaki uçuşu 19 Ekim’de Suriye ve Rusya tarafından durdurulmuştu. Yaklaşık 3 hafta uçuş yapamayan TSK’ye ait savaş uçakları, 1 Kasım’da Türk Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov arasında Moskova’da yapılan görüşmenin ardından esnetilmişti.

QSD ilerliyor

Diğer yandan Minbic’ten Bab’ın kuzeyine doğru harekete geçen Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) bağlı Minbic Askeri Meclisi savaşçıları ise 10’a yakın köyü özgürleştirerek, Arima Kasabası’nı çemberde tutmaya devam ediyor. Suriye rejiminin ise Bab’ın güneyine askeri yığınak yaptığı gelen bilgiler arasında. Ayrıca Suriye rejimine ait savaş uçaklarından Bab’taki sivillere “kısa sürede operasyon başlatılacağı ve kenti boşaltmalarını” istediğini içeren bildiriler atıldı. HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER