İş dünyası, AB ile gerginlikten tedirgin

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran-Symes, iş dünyasının Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında son günlerde giderek gergin hale gelen ilişkilerden tedirgin olduğunu söyledi.

Başaran-Symes, AB ile Türkiye ilişkilerinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Ben iki taraftaki liderlerin de bu çizgiden çok fazla sapmayacağını düşünüyorum. İş dünyamızın talebi de bu yöndedir. Üyelerimizle çok yakın temas halinde bir kurumuz. Son dönemde AB ile olan bu tedirginliği iş dünyasını fazlasıyla tedirgin ettiğini ve bunun ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Ekonomi alanında Ankara ile yakın çalışma yaptıklarını ve bunu önemsediklerini kaydeden Başaran-Symes, “Bizim AB ile ilişkilerimiz dahil bu denklemi çok iyi düşünmemiz gerekiyor. İstihdam çok önemli, bunun için de güven çok önemli” diye konuştu.

Belçika başbakanına tepki

Avrupa ile ilişkiler kötüye giderken yaşanan ekonomik krize aldırış etmeyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Belçika başbakanının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ifadeleri hakkında yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Müftüoğlu, “AB ülkelerinin ‘çifte standart’ siyasetlerinin bir örneğini teşkil etmektedir” dedi.

Avrupa ile ilişkileri Erdoğan geriyor

Ankara-Brüksel hattında “farklılıklara karşın diyaloğu sürdürme” kararını Başbakan Binali Yıldırım’ın 4 ve 7 Kasım tarihlerinde Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile yaptığı telefon görüşmesinde ele aldığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “kararınızı verin” diyerek AB’ye rest çektiği ve Schulz’u sert sözlerle eleştirdiği 15 Kasım günü ise AB Bakanı Ömer Çelik, Schulz ile bir araya geldi. Ardından AP’den bir heyetin Ankara’ya gelmesi üzerinde anlaşıldı fakat Türkiye, AP Raportörü Kati Piri’ye bir kez daha ‘kırmızı kart’ gösterince Schulz ziyareti iptal etti. Heyet gelseydi, HDP’li siyasiler ve gazetecilerin bir an önce serbest kalması için girişimde bulunacaktı. Ankara’nın Piri’yi istememesi “bilinçli olarak krizin tırmandırıldığı” yorumlarına neden oldu.

Krizin nedeni HDP ile görüşme

AP Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok ve Piri’nin ziyareti askıya alınmasına karşın Schulz’un da üyesi olduğu Sosyalist Grup’un önümüzdeki hafta Edirne’ye giderek cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş ile görüşmek istediği öğrenildi. Erdoğan’ın danışmanı Yiğit Bulut da Schulz’u pedofili olmakla suçlamıştı. Bu gerginlik yaşanırken AB Bakanı Ömer Çelik, Schulz ile görüşmek için Brüksel’e gitti. Çelik’in ziyareti ise Yıldırım ile yapılan telefon görüşmesinde kararlaştırılmıştı. Görüşmede tüm sorunlar ve karşılıklı suçlamalar masaya yatırıldı.

Sarkozy ve Juppe: Türkiye AB’ye ait değil

Son aylarda hukukun ayaklar altına alındığı Türkiye’nin Avrupa Birliği ile çıkmaza giren ilişkilerine Fransa da katıldı. Fransa’da 2017’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi’nin adayı olmak için yarışan 7 siyasetçi, 20 Kasım’daki ilk tur öncesi televizyon tartışmasında son kozlarını paylaştı. Anketlerde önde görünen eski Başbakan Alain Juppe ve Sarkozy, “Türkiye AB’ye ait değil” diye konuştu. PARİS

EN SON EKLENENLER