‘Yıkanlar mı yeni şehir kuracak?’

Şirnex’te (Şırnak) sokağa çıkma yasağının kismi olarak kaldırılmasının ardından 264 gün sonra kente dönen Şirnexliler, molozların arasında sağlam kalan yapılardan yeni bir yaşam kurmaya çalışıyor. Bahçelievler Mahallesi’nde evleri hasar gören aileler, yetkililerin “müjde” gibi sunduğu “yeni kent” söylemine itibar etmeyerek, molozlar arasında kalan bahçelerinde dayanışma içinde yeniden inşa çalışmaları için kolları sıvadı.

Molozların arasından çıkartılan tahta parçalarla yaktıkları ateşte yemeklerini pişiren Gelmez ve Ertaş ailesi, bu zor günlerin el birliği ile dayanışma içerisinde üstesinden gelecekleri düşüncesinde. Aylar sonra karşılaştıkları tablo karşısındaki şaşkınlığını “Artık söyleyecek sözümüz kalmadı” şeklinde dile getiren 40 yaşındaki Behiye Gelmez, “yeni kent” söylemine tepki gösterdi. Valilik tarafından yapılması planlanan evleri istemediklerini belirten Gelmez, yıkım kararı olmamasına rağmen hasar görmemiş evleri dahi yıkan yetkililerin “yeni kent” söylemine anlam vermediğini söyledi.

‘Yine inşa ederiz’

Behiye Ertaş da, aylar sonra döndükleri evlerinin hali karşısında şaşkına dönenlerden. Evinin aylarca polis tarafından karargah olarak kullanıldığını kaydeden Ertaş, tüm eşyalarının da tahrip edildiğini söyledi. Polislerin sürekli olarak kendilerine Irak’a göç etmeleri önerisinde bulunduğunu öfkeyle anlatan Ertaş, “Bir parça toprağımızı devletin bütün malına değişmeyiz. Bu topraklarda doğduk, büyüdük. Bütün evlerimizi yıktıktan sonra şimdi yeniden bize ev mi yapacaklar?” şeklinde tepki gösterdi. Ertaş, yıllarca büyük bir emekle bahçe ve tarlalarda çalışarak nasıl evlerini inşa ettilerse aynı şekilde tekrar evlerini inşa edeceklerini ifade etti. Ertaş, son olarak asıl kendilerini acıtanın devletle işbirliği yapan korucuların yıkım ve talana dahil olması olduğunu söyledi. ŞIRNEX

EN SON EKLENENLER