AKP ‘utanç yasası’nda ısrarlı

AKP’nin meclise sunduğu çocuk istismarını aklamaya dönük yasa tasarısının yankıları sürüyor. Önergede imzası bulunan AKP’li Can ‘Tasarıyı geri çekmeyiz’ dedi. Hukukçular ve kadın örgütleri ise tasarının geçmesi durumunda ‘onarılamaz yaralara’ neden olacağını vurguluyor

AKP hükümetinin meclise sunduğu ve çocuğa yönelik cinsel istismar suçunu işleyenlere cezasızlığı öngören skandal yasa tasarısının yankıları devam ediyor. Çocuğa yönelik cinsel istismarda evlilikle cezasızlığın önünü açan önergenin altında imzası olan AKP’li vekillerden Ramazan Can, önergeyi savunarak geri çekmeyeceklerini söyledi. Bu konunun “Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu” iddia eden Can, “Önergeyi geri çeker misiniz?” sorusuna, “Kesinlikle! Biz önergemizin doğru olduğuna inanıyoruz” şeklinde cevap verdi.
Hukukçular ve kadın örgütleri ise tasarının meclisten geçmesi durumunda ‘onarılamaz yaralara’ neden olabileceğini vurguluyor.

Dernekleri bunun için kapattılar

Geçtiğimiz haftalarda kapatılan bir çok çocuk ve kadın hakları savunuculuğunu yapan dernekler arasında yer alan Kongreya Jinên Azad (KJA) üyesi Fatma Kaşan, “Kadın kurumlarının kapatılmasının tek nedeninin bu yönlü yasal düzenlemeleri rahatlıkla geçirmek” olduğunu söyledi. “Yasa tasarısının yeri Türkiye siyasetinde ve toplumsal gerçekliği içerisinde utançtır” diyen Kaşan, ‘yasayı toplumun vicdanına ve ahlakına yerleştirenlerin yarın kadınlar için çok daha korkunç şeyler gerçekleştirebileceğini’ vurgulayarak tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırdı.

Rıza değil istismar

Yasa tasarısını ‘skandal’ olarak nitelendiren Avukat Jale Doğruer ise düzenlemenin uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ve yasalaşması durumunda zorla evlendirmelere sebep olacağını belirtti. Doğruer, “Önergede bahsedilen, ‘rızası’ varsayılan çocuklar TCK 104. madde gereğince, ‘cebir, tehdit ve hile olmaksızın, 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunmak’ suçunu oluşturuyor. Oysa önergede rıza ile cinsel ilişki suçundan değil, cinsel istismar suçundan bahsediliyor. Dolayısıyla, önergede cinsel istismara uğrayıp da evlenmesi öngörülen çocuklar, yalnızca 15 yaşın altındaki çocuklar” dedi.

O yasa utanç belgesidir

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Genel Temsilcisi Gülsüm Kav da, tepkisini “6 erkek vekilin hazırladığı bu teklif tartışmaya girilmeden reddedilmesi gereken bir utanç belgesidir. Herkesi insanlık onuruna sahip çıkmaya çağırıyorum” sözleri ile dile getirdi. Yasa teklifinin konuşulmasının dahi cinsel saldırı olaylarının artmasına neden olacağını dile getiren Kav, “Bir manipüle etme durumu var. Erken yaşta evlendirildiği için tutuklanmış eşler nedeniyle kadınların mağdur edildiği söyleniyor. Ama bunu engellemek için evrensel hukukta yasalar var” dedi. Kav ayrıca, salı günü yasanın tekrar görüşüleceğini ve o gün mecliste olacaklarını da belirtti.

‘Devletten cesaret alacaklar’

Feminist Avukat Diren Cevahir Şen, tasarının yasallaşması durumunda ilk hedefin kız çocukları olacağına vurgu yaptı. “Erkekler, hükümetten aldıkları cesaretle daha çok tecavüz edecek” diyen Şen, “Bu şiddeti geri püskürtmenin tek yolu kadınların sokaklara çıkmasıdır. Yaşamlarına, bedenlerine yönelmiş bu tehdidi ancak kadınların ortak mücadelesi püskürtebilir” sözlerini ifade etti.

Önerge ne diyor?

AKP tarafından meclise sunulan yasa tasarısında, “cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden” olmaksızın çocuğa karşı işlenen cinsel istismar suçunda, istismar mağduru çocuğun faille evlenmesi durumunda hükmün açıklanması geri bırakılabiliyor ve hüküm verilmiş ise infazın ertelenmesine olanak sağlıyor. Önerge, açık oylamada 184 oyu bulamaması nedeniyle salı günü tekrar görüşülecek. Önerge yasalaşırsa yaklaşık 4 bin istismar suçlusu aklanacak.

Romanları örnek verdi

Tasarıyı önceki gün “Küçüğün rızası var” sözleri ile savunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise dün yaptığı açıklamda tasarıyı savunmaya devam ederek, “Roman vatandaşlarımız küçük yaşta evleniyor” dedi. NATO Parlamenterler Toplantısı’nda konuşan Bozdağ şu sözleri ifade etti: “Bu sadece toplumumuzun bazı yerlerinde olan gerçeklikten ortaya çıkan bu sorunu çözmeye dönük bir adımdır.”

KADEM’den de itiraz var

AKP’nin meclise sunduğu yasa teklifine, yönetim kurulunda genel başkan yardımcılığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yaptığı ve iktidarın kadın politikalarına yakınlığıyla bilinen KADEM’den de itiraz geldi. KADEM’den yapılan açıklamada; “Tasarının, en önemli çıkmazlarından biri cebir, tehdit ve iradeyi etkileyen hususların tespitinin son derece zor olduğudur. Kaldı ki cebir ve tehdit olmasa bile küçük yaşta bir kız çocuğunun ‘kendi iradesi nasıl tespit edilecektir?” dedi.

Tesadüf değil

Yasa tasarısına ilişkin Kadın Hareketi Bileşenleri, Alevi kadınlar, DTK Kadın Meclisi ve MHD ve ÖHD’de de yazılı birer açıklama ile tepki gösterdi. Kadın Hareketi Bileşenleri açıklamasında, “AKP hükümetinin bu yasayı çıkarmayı ve kadın kurumlarını kapatmayı eş zamanlı sürdürmesi tesadüf değil” ifadelerine yer verirken, 17+Alevi Kadınlar da, “Derhal bu önergenin geri çekilmesini istiyoruz” dedi. ÖHD ve MHD Kadın Komisyonları da ortak açıklamasında “kız çocuklarının evlendirilmesinin önü açılacaktır” dedi. DTK Kadın Komisyonu ise “Karşısında duracağız” sözleri ile tepki gösterdi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER