Kadınlar: Yasayı derhal geri çekin

Cinsel istismarı meşrulaştıran düzenlemeye karşı ayaklanan kadınlar, Kadıköy’de bir araya gelerek, yasanın derhal geri çekilmesini istedi. Kadınlar, düzenlemenin Meclis’te görüleceği 22 Kasım günü meydanlarda olacaklarının mesajını verdi

AKP’nin cinsel istismarı meşrulaştıran yasa tasarısına karşı kadınlar İstanbul’da sokağa çıktı. Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde “Cinsel istismarı aklayan yasayı geri çekin” yazılı pankartı açtı, “#TecavüzMeşrulaştırılamaz #TecavüzüAklayamazsınız” dövizlerini taşıdı. “Tecavüze, çocuk istismarına, tecavüzün evlilikle kurumsallaşmasına” karşı “Hayır” diye haykıran kadınlar, “Bu yasada tecavüz var”, “Kutsal aile yalanına son”, “Şiddetin delili, bahanesi olmaz”, “Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Tecavüz suçtur tasarıyı durdur”, “Tecavüzü aklama çocukları koru” sloganlarını attı.

‘Cinsel istismar aklanamaz’

Kadınlar yaptıkları konuşmalarda, iktidarın kadın ve çocuk politikalarını tepki gösterdi. Öneriye “Evet” oyu veren milletvekillerini uyaran kadınlar, “Bu yasayı derhal geri çekin” dedi. Bir süre ses çıkarma eylemi yapan kadınlar daha sonra Khalkedon Meydanı’na yürüdü. Daha sonra kadınlar adına basın açıklamasını yapan Sezen Yılmaz, devlete cinsel istismarın suç olduğunu hatırlatmak için bir araya geldiklerini kaydetti. Önerinin derhal geri çekilmesini isteyen Yılmaz, “Cinsel istismar suçunun zaman aşımı, affedilmesi söz konusu olamaz! Cinsel istismar-tecavüz aklanamaz” dedi. Yılmaz, halen süren ceza davalarındaki ve bundan sonra gerçekleşecek olan istismarlardaki faillerin “Çocuğun rızası vardı” diyerek cezadan kurtulacağının altını çizdi.

‘Kazanılmış haklara saldırı’

AKP oylarıyla kabul edilen tasarının, çocuk ve kadın haklarına, uluslararası yükümlülüklere aykırı olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu yasa kadınlara ve çocuklara saldırıların en tehlikelilerinden ve her an kanunlaşabilir. Bunun anlamı, 2004 yılında TCK reformu sürecinde kadın örgütlerinin verdiği mücadele ile değiştirilen ‘mağdurun tecavüzcü ile evlendirilmesi durumunda failin affedilmesi’ geri gelmesidir. Bu da kadın ve kız çocuklarının kazanılmış yasal haklarında bir kayıp demek” şeklinde konuştu.

Kadınlara 22 Kasım çağrısı

Yılmaz, kadınların ve çocukların, hayatlarından ve bedenlerinden erkek devletin derhal elini çekmesini istedi. Tüm kadınlara seslenen Yılmaz, “Bu yasanın TBMM’de onaylanmasını engellemek için, cinsel istismarı aklayan, tecavüzü meşrulaştıran bu geçici yasa maddesinin geri çekilmesi için verdiğimiz mücadeleye destek olmaya, torba yasanın oylanacağı 22 Kasım Salı günü Meclis oturumu öncesinde sesimize ses vermeye çağırıyoruz.”

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER