Soylu’dan eşbaşkanlık talimatı!

Birçok kadın derneği ve kurumu kapatan iktidar, kadın kazanımlarını hedef almaya devam ediyor. Kadınların büyük mücadelelerle kazandığı eşbaşkanlık sistemi için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, imzalı talimatla valiliklere eşbaşkanlara ceza verilmesini istedi

Kadın kazanımlarını hedefe alan AKP hükümeti, şimdi de yerel yönetimlerdeki eşbaşkanlık sistemini hedef seçti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından valiliklere eşbaşkanlar hakkında “Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi” iddiasıyla 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi için idari ve cezai süreçlerin başlatılması talimatı verildi.

Valiliklere talimat

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 106 belediyesinden 34’üne kayyum atayan ve yüzlerce DBP’li seçilmişi tutuklayan iktidar, “eşbaşkanlık” üzerinden yeni bir operasyon için düğmeye bastı. Cumhuriyet’in haberine göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda “belediyelerde eşbaşkanlık tabiri ve unvanının kullanılmasının Türk Ceza Kanunu’nun ‘Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi’ suçunu oluşturacağı” belirtildi. Yazıda eşbaşkanlar hakkında 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi için idari ve cezai süreçlerin başlatılması talimatı verildi.

Eşbaşkanlığın hedefi

Eşbaşkanlık sistemi, erkek egemen siyaset alanında kadınların da karar mekanizmasına katılımını, kadın temsiliyetinin artmasını, kadınların ve erkeklerin farklılıklarının temsil edilmesini amaçlayan bir pozitif ayrımcılık politikası. Eşbaşkanlık sistemi, Türkiye’de ilk defa 2000’lerin başında DTP (Demokratik Toplum Partisi) tarafından uygulanmaya başlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tüm yönetimini eşbaşkanlık sistemiyle oluşturdu. Şu anda HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hapiste. Ayrıca DBP’li belediyelerden 21’i kadın 17’si erkek, toplam 38 belediye eşbaşkanı hapiste.

‘Yasakları tanımıyoruz’

Soylu’nun valiliklere gönderdiği “Eşbaşkanlık suçtur, gereğini yapın” talimatını değerlendiren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Besime Konca, “Eşbaşkanlığı mücadele ederek geliştirdik. Yasakları tanımıyoruz” dedi. Konca, belediye ve siyasi partilerde eşbaşkanlık sistemi uygulamaya başladıklarında hiçbir yasal düzenlemenin olmadığını hatırlattı, “Mücadelemiz sonucu, siyasi partilerde eşbaşkanlık sistemi yasal hale geldi. Siyasi partilerde yasal olan bir sistemi, belediyelerde ‘yasadışı’ kabul etmek, akla ziyan bir durumdur” dedi.

‘Bedel ödeyerek kazandık’

İçişleri Bakanlığı’nın talimatına şaşırmadıklarını belirten Konca, “Biz kadınlar, ne hakkımız varsa, mücadele ederek, bedel ödeyerek kazandık. Mücadele ederek, bedel ödeyerek koruyacağız. Belediye eşbaşkanlarımızdan biri çocuk gelindi. Toplumda ve siyasetteki cinsiyetçiliğe karşı mücadele ederek halkın belediye başkanı oldu. Kadın özgürlük mücadelesini her koşulda meşru görüyoruz. Bu uygulamalara karşı direneceğiz ve fiili olarak kendi sistemimizi uygulayacağız” dedi.

EN SON EKLENENLER