Tel Afer’in merkezi kuşatıldı

Musul’un batısında bulunan Şii Türkmenlerin çoğunlukta olduğu Tel Afer Kasabası’nı kurtarma operasyonu sürüyor. Kent merkezine yakın Tel Afer Havalanı’nı kısa süre önce ele geçiren İran destekli Haşdi Şabi milisleri kenti üç koldan kuşattı.

Rûdaw haberine göre Heşdi Şabi milisleri sözcüsü Kerim Nuri, Tel Afer Havaalanı’nın çevresindeki tünelleri kontrol altına aldıklarını söyledi.

Kerim Nuri, “Operasyon kapsamında onlarca IŞİD’li öldürüldü. Telafer’deki IŞİD’lilerin çoğu savaşmayı bırakıp kaçmaya başladı. Amacımız Musul’dan Rakka’ya giden yolları kesmek” diye konuştu. Operasyona Heşdi Şabi’ye bağlı 4 Bedir Tugayı, 2 Sukur Taburu ve Hizbullah Birlikleri katılıyor.

Kırmızı çizgi ve yığınak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’nda “Telafer’de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar’da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telafer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni” demişti.

Erdoğan, başka açıklamasında şunları söylemişti: “Musul Arap ve Türkmenlerin yaşadığı, ağırlıklı olarak Sünnilerden oluşan bir bölgedir. Şimdi bize burada bir Sünni-Şia savaşı olmaması lazım diyorlar. Senin Bağdat dediğin nedir? Tamamen Şia’dan oluşan bir ordudan ibarettir. Biz Musul’un kaderini onlarla mı konuşacağız. Şimdi diyorlar ki 30 bin kişiyle Haşti Şabi geliyor. Ya gelirse gelsin, geleceği varsa göreceği de var. Biz orada Musullu kardeşlerimizi eğittik.”

Erdoğan yine bir açıklamasında “Musul Musulluların, Telafer Telaferlilerindir. Hiç kimsenin buralara gelip girmeye hakkı yok. Musul’un DAEŞ’ten kurtarılmasından sonra da burada sadece Sünni Araplar, Türkmenler ve Sünni Kürtler kalmalıdır” demişti. Bu açıklamaların ardından Haşdi Şabi, Tel Afer’e ilerleyince Türkiye, kırmızı çizgi deyip birçok kentten Şirnex’e (Şırnak) asker ve zırhlı güç yığmıştı. MUSUL

EN SON EKLENENLER