Tuzaklamalar büyük tehdit

Musul’un doğusunda ve güneyinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, çetecilerin bombalarına, mayınlara ve bubi tuzaklarında açık ve bilindik taktiklerin dışında öngörmesi son derece zor taktiklere başvurduğu kaydediliyor

Irak ordusu, Pêşmergeler, Ninova Muhafızları ve ABD’nin yürüttüğü Musul operasyonu devam ediyor, tuzaklamalar ve mayınlar ilerlemeyi yavaşlatan faktörlerin başında geliyor.

Büyük bir güçle Musul’a harekat yapan Irak ittfak güçleri ilerliyor. Irak Federal Polis Müdürü Şakir Cewdet, Musul’un güneyinin tamamen kontrol altına alındığını duyurarak, “Kendi operasyon kolumuzda amacımıza ulaştık. Şimdi üstten karar bekliyoruz” dedi. Birçok yerde kurulan bombalı tuzklar, ve mayınlar harekatı oldukça etkiliyor. Pêşmerge güçlerinin kurtardığı Başika Kasabası gibi yerlerde tuzak ve mayınlar savaşçılar ve siviller için büyük tehdit oluşturuyor. General Mahmut Kakaye, 2014 Temmuz’undan bu yana çetecilerin yerleştirdiği 14 bin bombayı etkisiz hale getirdiklerini söyledi. Bombaları imal eden cihatçılarla Kürt bomba imha ekipleri, adeta kovalamaca oynuyor. Cihatçıların bomba yapımında gübre, alüminyum tozu ve türlü macunlar gibi tarımda kullanılan kimyasallar, cep telefonu parçaları, pilli oyuncak gibi malzemelerle daha ileri teknikler kullanmaya başladıkları gözleniyor. Generel Kakaye, “IŞİD, patlayıcı yapımında kullandığı tasarımları geliştirdi. İntihar bombalarından araç bombalarına, mayınlara ve bubi tuzaklarına, imal ettikleri tüm bu patlayıcılarla deneyler yapıyorlar. Bu patlayıcıların bazıları bir evin kapısını ya da buzdolabını açınca patlıyor, ki bunlar gözle görülür, açık ve bilindik taktikler. Ancak örgüt bazen de öngörmesi son derece zor, çok akıllıca taktiklere başvuruyor” dedi. Ev yapımı patlayıcılar gıda muhafaza edilen kavanozlara, oyuncaklara, hatta kıyafetlerin içine yerleştirilebiliyor. Kimi bombalar çöp kutularına ya da hayvan cesetlerinin içine konuyor.

Kakaye’nin bomba imha ekipleri, Batılı meslektaşlarının birçok avantajından yoksun. Pêşmergeler, Batı’da bomba imhasında kullanılan motorlu robotlara ya da patlamalara dayanıklı özel giysilere sahip değil. IŞİD ayrıca plastik C4 patlayıcı da kullanıyor. Kakaye, ev yapımı patlayıcıların uzaktan kumandayla ya da kablolarla infilak ettirildiğini söylüyor.

Doğu ve güneyde şiddetli çatışma

Irak Harp Basın Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Irak ordusu ve koalisyon güçlerinin, Musul’un doğu ve batı kesimlerinde çete mevzilerine yoğun hava saldırıları düzenlediği belirtildi. Açıklamada, orduya bağlı uçakların Musul’un doğusu ve batısına yönelik hava saldırılarında 26, koalisyon uçaklarının kentin güneydoğusundaki saldırılarında ise 5 çetecinin öldüğü belirtildi. İçişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında da Musul’un güney kesimindeki hava saldırılarında 17 çetecinin öldürüldüğü, 4 aracın kullanılmaz hale getirildiği aktarıldı. İran ve Irak’taki Şii gruplardan müteşekkil Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin yazılı açıklamasında ise Kayyare nahiyesinin batı kesiminde yaşanan çatışmada 4 çetecinin öldürüldüğü kaydedildi.

Hristiyanlardan kutlama

Musullu Hristiyanlar yerleşim yerlerinin kurtarılmasının mutluluğunu yaşıyor. Hewlêr kentinde ağırlıkla Hristiyanların ikamet ettiği Ainkawa semtinde bir araya gelen yüzlerce Musullu Hristiyan, bölgelerinin geri alınmasından dolayı bir kutlama etkinliği düzenledi.

İki buçuk yıldır evlerinden uzakta yaşayan Hristiyanlar ve onlara ev sahipliği yapan Hewlêrliler katıldı. Hamdaniye ilçesinin Karakuş Kasabası’ndan olduğunu söyleyen Mennan Ahmed (15), “Yaklaşık iki buçuk yıldır Erbil’de yaşam mücadelesi veriyoruz. Hamdaniye kısa bir süre önce geri alındı. En kısa zamanda dönmeyi temenni ediyorum” dedi. Başika Kasabası’ndan Steven Sadık ise, “Büyük acılar çektik. Evimizden yurdumuzdan uzakta kaldık. Peşmerge güçleri bölgemizi geri aldı. Bence dönme vakti çok yakın” diye konuştu.

MUSUL

EN SON EKLENENLER