Her sıkıştığında ‘Şanghay 5’lisi’ diyor

Ne zaman AB ve ABD ile krizler yaşansa Rusya’yla flört etmeye başlayan ve ŞİÖ’ye katılabileceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan bir kez daha aynı numaraya başvurdu.

NATO, ABD ve AB ile gerilimli bir süreç yaşayan, Ortadoğu siyasetinde sıkışan Erdoğan, Rusya Lideri Vladimir Putin’den uçak düşürdükleri için özür dileyip siyasi ve ekonomik ilişkileri yeniden kurmuştu. AB ile son dönemde karşılıklı restleşmeler yaşanınca Erdoğan, bir kez daha Rusya’nın lokomotifi olduğu Şanghay 5’lisine (ŞİÖ) sarıldı.

Pakistan ve Özbekistan ziyaretinden dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içinde yer alabileceğini söyledi. Türkiye’nin “Benim için varsa yoksa Avrupa Birliği” görüşünde olmaması gerektiğini belirten Erdoğan, “Türkiye, ‘Şangay 5’lisi içerisinde niye olmasın?” dedi. Bu konuda Putin’in olumlu konuştuğunu belirten Erdoğan, “Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Erdoğan Ocak 2013’te de Başbakan iken AB ile prüzler yaşanınca “AB bizi unutmak istiyor ama çekiniyor unutamıyor. Halbuki bir açıklasa biz rahatlayacağız. Oyalayacağına bizi, açıklasın biz de işimize bakalım. Geçenlerde Sayın Putin’e ‘Bizi Şangay Beşlisi içine alın’ dedim. Biz de AB’ye ‘allahaısmarladık’ diyelim, ayrılalım oradan. Bu kadar oyalamanın ne anlamı var?” demişti. HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER