PES heyeti: Buradaki manzarayı Avrupa’da anlatacağız

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret etmek isteyen PES heyeti Valilik tarafından engellendi. Açıklama yapan PES Genel Başkanı Sergey Stanişev, Türkiye’de karşılaştıkları manzarayı Avrupa’daki kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını söyledi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’ne görüşmek için gelen Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) heyeti Edirne Valiliği tarafından “yasak kararı” engellendi. PES heyetinin önünü kesen askerler açıklama yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyerek heyeti engelledi. Yapılan görüşmelere rağmen cezaevi önünde açıklama yapılmasına izin verilmemesi üzerine heyet cezaevinden iki 200 metre kadar uzakta bulunan bir alanda basın açıklaması yaptı.

‘Yapılanlar HDP’yi bitirmek için’

Türkiye’ye yönelik ağır eleştirileri olduğunu kaydeden PES Genel Başkanı Sergey Stanişev, “Bu endişelerini ifade etmek için bugün Türkiye’deyiz” dedi. 15 Temmuz askeri darbe girişimine de değinen Stanişev, “Darbe girişimine karşı başlatılan uygulamalar demokratik çevrelere yansıtılmamalı” ifadesini kullandı. HDP’ye yönelik baskıların kabul edilemez olduğunu ifade eden Stanişev, bu gözaltı, baskı ve tutuklamaların demokratik bir parti olan ve milyonların oyunu almış HDP’yi bitirmek amaçlı olduğunu kaydetti. Türkiye’nin AB için önemli olduğunu ancak özgürlüklerin anahtar niteliğini taşıdığını vurgulayan Stanişev, Türkiye’de karşılaştıkları manzarayı Avrupa’daki kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını söyledi.

‘Burada yaşananları İsveç’te anlatacağız’

Alman parlamenter Arne Lietz, Türkiye’ye yönelik endişelerini dile getirerek, “Gazeteciler ve akademisyenler üzerinde de baskılar var ve bu durumdan endişe duyuyoruz” dedi. Lietz, Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmediği sürece vize serbestisinin uygulanmayacağını ifade ederek, “terör yasası”nı da olumsuz şekilde uyguladığını dile getirdi. İsveç parlamentosundan Maria Granlmd, “Demirtaş’ın başına gelenler ve son süreçte yaşananlar için endişeliyiz. Bugün dayanışma için buradayız. En azından bir dayanışma sergileyebiliyoruz. Burada yaşananları İsveç’te anlatacağız” diye konuştu.

‘Yaşananlardan endişe duyduk’

İtalya parlamentosundan Pia Elda Locatelli ise, 15 Temmuz askeri darbe girişimi ardından devreye konulan uygulamaların demokratik çevreleri baskı altına almak için kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. Cinsel istismar düzenlemesine de değinen Locatelli, bu yasa ile erken yaşta evliliklerin önünün açılacağını vurguladı. İtalya Demokrat Parti Milletvekili MarianeTidei de, Türkiye’de yaşananlardan endişe duyduklarını kaydetti.

‘Hükümet engelliyor’

Demirtaş ve tutuklu diğer milletvekillerini ziyaret etmek isteyen çok sayıda heyet olduğunu belirten HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, hükümetin bu ziyeretleri engellediğini söyledi. Özsoy, eşbaşkanların tecritte tutulmasıyla halkla olan bağının koparılmak istendiğini vurguladı. Heyet, gün içerisinde CHP, kapatılan dernek ve baskı altında tutulan basın kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelecek.

EN SON EKLENENLER