Cerablûs’ta Türkleştirmeye isyan

Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” isimli harekatla 24 Ağustos’ta girdiği Cerablûs’ta halka zorla Türkçe konuşmayı dayatması ve kenti Türk bayraklarıyla donatması isyana neden oldu. Türkiye’nin bölgeyi Türkleştirmeye çalışması üzerine sokağa çıkan Cerablûslular, Türkiye’yi protesto etti.

Zorla Türkçe eğitim isyanı

Bölgedeki kaynakların verdiği bilgiye göre Türkiye’nin kente girdikten sonra “Ahmet Selim Mulla Lisesi” adını verdiği okulda zorla Türkçe eğitim vermesi ve okulu Tük bayraklarıyla donatması yurttaşların büyük tepkisine neden oldu. Buna karşı sokaklara çıkan Cerablûslular, Türkiye ve ona bağlı gruplar tarafından göreve getirilen yerel meclisin feshedilmesini istedi. Bunun üzerine Türk askeri ve onlara bağlı gruplar, eylemcilere saldırdı ve halkın okula girmesine izin vermedi. Türkiye’nin askeri üsse çevirdiği Cerablûs’ta yurttaşlar eylemlerinin görüntülerini sosyal medyada paylaştı.

Çatışma yaşanmıştı

Türkiye ve ona bağlı gruplar, DAİŞ çeteleri ile yaptıkları anlaşma sonrası 24 Ağustos günü Cerablûs’u çatışmaya girmeden devralmıştı. Türkiye’nin “ikinci bir Hatay” yapmak için yoğun çaba sarf ettiği Cerablûs’ta Türkleştirme politikasından dolayı daha önce çatışmalar yaşanmıştı. Kentteki binalara Türk bayrağı çekilmesi ve yer isimlerinin Türkçeleştirilmesi, Türkiye ile birlikte “Fırat Kalkanı” harekatına katılan Arap gruplar tarafından da protesto edilmiş ve çatışma yaşanmıştı. Bu durum, Arapların yoğunlukta olduğu Feylaq El Şam ile Nureddin Zenkî taburları ile MİT oluşumlu Sultan Murad Tugayları arasında çatışmalara neden olmuştu. Çatışmalarda her iki taraftan çok sayıda çeteci ölmüştü. CERABLÛS

EN SON EKLENENLER