Haşdi Şabi TEL AFER’E girdi

AKP iktidarının Tel Afer için çizdiği kırmızı çizgiye ve Türkiye’nin birçok kentinden gözdağı için sınıra zırhlı birlik sevkine aldırmayan İran destekli Haşi Şabi milisleri, Tel Afer’e girdi. Haşdi Şabi, Türkiye’yi içişlerine müdahale ettirmeyeceklerini kaydetti

Musul ve Tel Afer konusunda “kesinlikle sıcak bakmayız. Hem masada olacağı hem de arazide olacağız. Kararlılığımız var ve muktediriz” gibi ifadeler kullanan Ankara’nın çıkışlarına tepki gösteren Haşdi Şabi’nin Tel Afer’e girdiği bildirilddi. Haşdi Şabi “Türkiye bizi bağlamaz. İçişlerimize kimse müdahale edemez” uyarısı yaptı.

Irak ve birçok ülkeden toplanan Şiilerden oluşan ve İran’ın öncülük ettiği Haşdi Şabi, Musul ve ilçesi Tel Afer’de ilerliyor. Basına yansıyan haberlere göre Haşdi Şabi, Tel Afer ilçesine güney yönünden girdi. Bu hamle öncesi Haşdi Şabi yaptığı basın açıklamasında hamlenin 3. safhasının tamamlandığı kaydedildi. Açıklamada, “Bu operasyon çerçevesinde Musul’un batı cephesindeki 310 km’lik alan kontrol altına alındı” denildi. Haşdi Şabi güçlerinin operasyonun üçüncü aşamasında Tel Afer Havalimanı ve 16 köyü kurtardığı belirtilen açıklamada, “Biz hava limanını Telafer merkezine saldırmak için bir merkez olarak kullanacağız. Böylece DAİŞ’in Telafer ve Musul arasındaki destek hattını keseceğiz” denildi. Haşdi Şabi içindeki Asaib Ehlil Hak Hareketi’nin askeri sözcüsü Cevad el Tıybavi, Türkiye’nin “Haşdi Şabi Telafer’e girmemeli” şeklindeki uyarısının “kendilerini bağlamayacağını” vurguladı ve Türkiye’nin içişlerine müdahale etmemesi gerektiğini kaydetti. Her türlü dış müdahaleyi reddettiklerini belirten Cevad el Tıybavi, “Türkiye’nin (Irak Başbakanı Haydar) el İbadi’ ye Haşdı Şabi’nin Telafer’e girmemesi uyarısına Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi terörü destekleyen ülkeler destek vermiştir” ifadelerine yer verdi. Bölge halkının Tel Afer’in kurtarılmasını beklediğini, kendilerinin de kente girmek için komut beklediğini ifade eden sözcü, “Irak topraklarının kurtarılması için dış müdahaleler kabul edilemez” diye konuştu. Tel Afer’in Irak kenti olduğunu belirten el Tıybavi, “Bu kenti ancak kendi evlatları kurtarmalı. Türkiye ve hiçbir dış etkenin içişlerimize müdahale etmesini kabul etmiyoruz” dedi.

Kırmızı çizgi ve yığınak

Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı konuşmasında “Telafer meselesi, bizim için hassas bir konu. Telafer’de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar’da kesinlikle sıcak bakmayız” demiş; Meclis Genel Kurulu’nda yeni yasama yılının açılışında yaptığı konuşmada da, “Musul’un hemen kuzeyinde Telafer var. Musul’a yapılacak bir operasyonun Telafer’i de hedeflediğini burada özellikle hatırlatmak istiyorum. Türkiye olarak masanın dışında kalamayız. Masada olmaya mecburuz” ifadesi kullanmıştı. Erdoğan, 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde de “Musul üzerinde bizim sorumluluğumuz var, onun için hem masada olacağı hem de arazide olacağız’ diyorsak bunun bir sebebi var” demişti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, da “Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, bize yönelik bir tehdit oluşursa tedbir alırız… Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah’a şükür muktediriz de” ifadesini kullanmıştı. Ahmet Davutoğlu da “‘Telafer’e dokunan, Türkiye’ye dokunur” demişti.

Sivilleri incitmeden dağıtamıyorlar

Çatışmalar ve yardımların yetersizliği, yardım dağıtımındaki organizasyonsuluk sivilleri zor durumda bırakıyor. Binlerce Iraklı, gıda ve tıbbi malzemelerin dağıtıldığı alanlara akın etti. Askeri yetkililer, kalabalığı kontrol altında tutmakta zorlanırken; yardıma muhtaç insanlardan çoğu eli boş ayrılmak zorunda kaldı. Yardım görevlileri, izdihamdan kurtulmak için malzemeleri hareket halindeki araçtan etrafa dağıttı. Bu arada Irak Kızılayı yetkililerinden İyad Rafid, “Son 24 saatte Musul’un doğu bölgelerinden çoğunluğu kadın ve çocuk 3 bin 200 sivil evlerini tek ederek Hazır, El-Ceda ve Hasan Şam kamplarına sığındı” açıklaması yaptı.

MUSUL

EN SON EKLENENLER