Kapatılan Barış Derneği’nden açıklama: Barış mücadelesi kararnameye sığmaz

Barış Derneği’nden yapılan açıklama şöyle:

Barış Derneğine kesin kapatma tam hukuksuzluktur.

Tekrar ediyoruz, barış mücadelesi kararnameye sığmaz.

Bugün kamuoyuna açıklanan kararnameyle Barış Derneğinin kesin olarak kapatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Aslında daha önce kapatılmışız ama haberimiz olmamış! Olağanüstü Hali mutlak bir keyfilik biçiminde uygulayan AKP iktidarı hakkımızdaki hükmünü 30 Ekim’de vermiş. Ancak bu kararını kamuoyuna açıklamak ve muhatabına iletmek yerine, Valilik eliyle süreli faaliyet durdurma yoluna gidip bunu tebliğ ettirmeyi seçmiş! Sonunda ağızlarındaki baklayı çıkarttılar ve kapatmayı basın yoluyla ilan ettiler.

Hukuksuzluksa sürüyor.

Bir: OHAL’in kendisi baskı rejiminin kurumsallaştırılması olarak bir hukuksuzluk örneğidir.

İki: AKP ise OHAL’in tanımlı kurallarını bile uygulamamaktadır.

Üç: Türkiye’de OHAL altında bile herhangi bir derneğin kapatılma yolu yargı, yani hakkında kapatma davası açılmasıdır. Bunun dışında kapatma kararı tamamen hukuk dışıdır.

Dört: Barış Derneği’nin OHAL gerekçeleriyle uzak yakın bir ilintisi olmamıştır. Barış Derneği OHAL’in muhatabı olmamasına rağmen saldırıya uğramaktadır.

Beş: OHAL gerekçeleriyle Barış Derneği faaliyetleri arasında somut bir bağlantı iddiası varsa, bunun kararla birlikte tarafımıza açıkça bildirilmesi gerekirdi.

Altı: Geriye geçen hafta İçişleri Bakanının “vurduk kilidi” sözleri kalmaktadır. AKP, hukuksuzluğu alenen savunmaktadır.

Bakana ve diğer ilgililere Barış Derneği’nin ilk kez “kapatılmadığını” hatırlatmak isteriz. 1950’lerde savaş yanlısı NATO’cuların, 1970’lerde 12 Eylül darbecilerin tepkisini çekmiştik. 12 Eylül bile Barış Derneği’ni yargılama yoluna gitmişken, AKP OHAL’i “ben yaptım oldu” demiştir.

2016’da üçüncü kapatmayı aldığımıza şaşırmıyoruz. Gericiliğin kapatma kararı barışseverler için bir nişandır.

Bize düşen, barış mücadelesini kararnamelere konu yaptığını sananları, OHAL’le insanlığın en meşru mücadelesini yasaklayabileceğini umanları dördüncü kez yanıltmaktan ibarettir.

Kapatılan Barış Derneği yönetim kurulu üyeleri

Zuhal Okuyan (başkan)

Aydemir Güler (sekreter)

Emniyet, TSK ve bakanlıklardan 15 bin 726 kişi ihraç edildi, gazeteler kapatıldı

EN SON EKLENENLER