‘Şanghay 5’lisi’ ve AB krizi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği ülkeleriyle olan görüş ayrılığına alternatif Şanghay 5’lisini gösterirken, AKP’li bakanlar ise Avrupa kapılarında mekik dokuyor. Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki gerginlik özelikle Ankara-Berlin hattında üst düzey ziyaretler art arda gelişiyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın geçen hafta Berlin’de yaptığı temasların ardından, yine Almanya’yı çok yakından tanıyan AKP İstanbul milletvekili Mustafa Yeneroğlu bu hafta Berlin’i ziyaret ediyor.

Alman hükümeti, Türkiye ile yapıcı bir diyalogu devam ettirme niyetinde ancak derin görüş ayrılıkları çözümün kısa zamanda olamayacağını gösteriyor. 15 Temmuz darbe girişimi soruşturmalarında çok daha geniş bir kesimin hedef alınması, HDP ve basına yönelik operasyonlar, Alman hükümetini muhalefete karşı zor duruma soktu. Merkel hükümetini topa tutan muhalefet, son dönemde Türkiye’de demokrasi ve insan hakları ihlalleri konusunda eleştirilerini daha yüksek sesle dile getirmeleri dikkat çekiyor. Deutsche Welle Türkçeye konuşan Alman Heinrich Böll Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel, gerilimin kaynağının Türkiye’deki iç siyasi gelişmeler olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’ye alternatif olarak Şanghay 5’lisini gündeme getirmesi, Almanya’da, Türkiye’nin Batı’dan kopmakta olduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor.

Şanghay 5’lisinden açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bahtiyar Hakimov, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içinde yer almasının çok rahat hareket etmesini sağlayacağı yönündeki açıklamasına istinaden “Türkiye’den henüz resmi dilekçe gelmedi” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER