Yaralarını sararak kışa hazırlanıyorlar

Dünü ve bugünü yok edilmek istenen Şirnex’te (Şırnak) acılara ve yokluğa rağmen yaşama tutunmak bir direniş halini alıyor. Bahşiş ailesi, Bahçeli Mahallesi’nin deyim yerindeyse şehri kuşbaşı izleyen evlerinden bahçesinde kışa hazırlanıyor. Yasak boyunca gidemedikleri bağlarından topladıkları üzümlerle pekmez yapan ailenin büyüğü Fehime Bahşiş, bağlarından sağlam kurtarabildikleri üzümlerle pekmez yaptıklarını belirterek, “Kışa hazırlık yapıyoruz. Bu pekmezi kaynatalım ki çocuklarımıza kışın verecek bir lokmamız olsun” dedi. Yasak başladığı zaman zorunlu olarak Silopiya’ya (Silopi) gittiklerini ve yasak kalkmadan önce geri döndüklerini söyleyen Bahşiş, “Bu civardaki tüm dükkanlar yanmıştı. Biz de geldik bu evimize döndük. 16 kişi dört aile olarak kaldık” diye konuştu. Evlerinin polisler tarafından yasak döneminde mevzi olarak kullanıldığını da söyleyen Fehime teyze hasarı ise şöyle anlatıyor: “Elektrikli olan tüm cihazları kırmışlar. Dolaplarımızın yanından delik açarak içeriyi mevziye dönüştürmüşler. Eşyalarımızı kırmışlar.”

Evini kışa hazırlıyor

Bahçelievler Mahallesi’nde evi az hasarlı olan 65 yaşındaki Abdullah Bektaş da, yasak süresince zarar gören kapı pencerelerini onararak yaklaşan kışa hazırlanıyor. Abdullah amca, evlerine iki top mermisinin isabet ettiğini birinin patlamadığını anlatıyor. Evde oluşan hasarları tuğla örerek kendi çabalarıyla onardıklarını dile getiren Abdullah amca, yasak başladığında köyleri olan Bilmad’a gitmiş ancak köye de top mermisi isabet edince Afet Evleri’nde belediye tarafından verilen çadırlara yerleşmiş ailesi ile birlikte. Çadırları yıkılınca evine geri dönen Abdullah amca, kendisi gibi çadırsız kalan komşularının çoğunun dönüşte evlerini bulamadıklarını ve başka yerlere gitmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Abdullah amca, büyük bir dayanışma örneği sergileyerek evlerinin üst katındaki daireyi evsiz kalan komşuları için boşaltmış.

‘Öldürmekle bitmeyiz’

Yaşananların 1990’lı yıllarla benzerlik taşıdığını ve o dönemde yapılanların tekrarlandığını hatırlatan Abdullah amca şunları ekliyor: “Kürt halkı öyle bitmez. Dünya var oldukça bu halk da var olacaktır. Bu halk öyle ölüm ile hapse atma ile bitirilemez.”

Dicle Müftüoğlu / Devran Toptaş -Şirnex

EN SON EKLENENLER