‘Basmane Çukuru’nda kent suçu hayata geçiyor’

İzmir’de temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ile değişen imar planları nedeniyle yapımı tamamlanamayan Basmane Çukuru’ndaki Ege Dünya Ticaret Merkezi projesinde inşaat çalışmaları başladı. AKP’ye yakınlığı ile bilinen Sancak Grubuna bağlı Livamine Madencilik A.Ş. tarafından hazırlanan Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun onaylanması ile birlikte alandaki çalışmalar hızlandı.

Livamine Yapı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından bu alanda Folkart İzmir Toplu Konut, İş Merkezi ve Ticaret Merkezinin yapılması ve satışa sunulması hedeflenirken, proje alanında 2 adet blok inşa edilerek farklı büyüklüklerde 420 adet konut yapılacak. Aynı zamanda proje alanında 170 adet bağımsız bölümden oluşan iş merkezi ve 40 adet bağımsız bölümden oluşan ticaret merkezi yapılması da planlanırken, projede 31 bin 200 metrekarelik alan Büyükşehir Belediyesi Hizmet Alanı olarak kullanılacak. Projenin 2020 tarihinde tamamlanacağı belirtiliyor.

18 yıldır ‘Basmane Çukuru’ olarak bilinen Ege Dünya Ticaret Merkezi’nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satış ihalesi Ocak ayında yapıldı. İhaleye, tahmini bedel olan 80 milyon dolarlık tek teklifle Folkrat Yapı’yı da bünyesinde bulunduran Sancak Ailesi’ne ait Saya Grup’un Livamine Madencilik A.Ş. şirketine satıldı.

‘YENİ BİR KENT SUÇU HAYATA GEÇİYOR’

Projeyi değerlendiren Şehir Plancısı Özlem Şenyol, imar planı ile çelişen durumlar olduğunu belirterek, projede imar planı üzerinde verilen yapılaşma hakkı ile uymayan yapılaşma söz konusu olduğunu söyledi. “Çevresi ile etkisi düşünüldüğünde öncelikle zamanında imar planı değişiklikleri ile verilmiş 5 emsal yapılaşma koşulu, yani 104 bin metrekarelik yapılaşma kararı İzmir’in tarihi kent merkezine yapılmış olan büyük bir kötülüktür. Kent suçudur” diyen Şenyol, yapının tarihi kent merkezinde ve Kültürpark üzerinde de sosyal ve fiziki dokuyu olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

‘BÖLGENİN KİMYASINI BOZACAK’

Projede belirtilen ortaya çıkacak atık miktarının birçok altyapı sorununu da beraberinde getireceğini söyleyen Şenyol, “Bölge ulaşım, otopark ve diğer altyapı kapasitesi doygunluğa ulaşmış hatta trafik sorunun yaşandığı bir bölgedir. İleride Basmane’nin, Kemeraltı’nın, Kültürpark’ın geleceği artık bu yapının getireceklerinden ayrı düşünülemeyecek. Yaratacağı rant baskısı ve altyapı sorunları bölgenin kimyasını bozacak” dedi. (DİHABER)

EN SON EKLENENLER